Над 70 български филма ще видим на София филм фест 23.02 | 13:30

Най-мащабният ни международен кинофестивал представя извънреден фокус върху българското кино

От Беатрис Николoва

В годината, в която родното кино навърши 100 години, а София бе признат за един от петте световни града на киното на ЮНЕСКО, най-мащабният ни международен кинофестивал представя извънреден фокус върху българското кино. Над 70 филма в завършен и все още работен вид, както и проекти за нови игрални филми ще бъдат представени в програмите на фестивала и София Мийтингс.

Фестът се открива на 5 март в НДК със световната премиера на "Досието Петров" на Георги Балабанов, по сценарий на кинолегендата Жан-Клод Кариер.

Филмът разказва по неочакван начин история за промените в България, която започва в края на 80-те и завършва в наши дни.

Специална премиера на 6 март от 18 ч и от 20,30 часа в Дома на киното ще има най-новият филм на Георги Дюлгеров "Буферна зона", спечелил наградата на Съюза на българските филмови дейци "Златна роза".

На 7 март в кино Люмиер с начален час 18,00 е предвидена специална прожекция на "Събирач на трупове” - игралният дебют на Димитър Димитров.

И отново за любов става дума в премиерата, предвидена в програмата на кино Люмиер в същия ден – 7 март, с начален час 20:30, най-новата документалнва творба на Тонислав Христов - "Любов и инженерство” (Наградата на публиката, Фестивал на документалното кино Хелзинки 2014).

В конкурсните програми на София Филм Фест България участва с четири филма - "Чест” и "Прелюбодеяние” в Международния конкурс за първи и втори игрални филми, "Омбре” е в Балканския конкурс, а "Салто мортале” - в Международния документален конкурс.

 

Водещи

Най-четени