Нови Сад посреща музикалния фестивал "Exit" 07.07 | 16:02

Сред участниците са Arcade Fire, Laibach, House of Pain, Deadmaus, Tiga

От Олга Андреева

Музикалният фестивал "Exit", сдобил се със славата на най-големия на Балканите, ще бъде открит тази вечер в Нови Сад.

Събитието, на което се очакват над 180 000 посетители, ще продължи четири дни и в него ще вземат участие изпълнители като канадската рок група Arcade Fire, вокалът на британската група Pulp, словенците от Laibach, както и групите Deadmaus, Tiga, Undernjorld, Fedde Le Grand, House of Pain. От българска страна във фестивала ще участва джаз груув формацията Tri-O-Five.

Цената на четиридневния билет за 12-ия поред фестивал "Exit" е 10 990 динара (116 евро). Вестник "Новости", цитиран от БТА, посочва, че в района може да се наеме стая за нощувка за 20-30 евро, както и апартамент за 150-500 евро за четири дни.

Близо 750 цивилни и униформени полицаи ще се грижат за сигурността на посетителите по време на фестивала.

"Exit", който се провежда в датиращата от 17-и век Петроварадинска крепост, на брега на Дунав, в Нови Сад, възникна през 2000 г. като протест срещу управлението на тогавашния "силен човек" в Сърбия - Слободан Милошевич.

Само за едно десетилетие той се превърна в най-големия музикален фестивал не само в страната, но и на Балканите - "събитието на сезона", което привлича хиляди фенове всяка година.

През годините на "Exit" са пели имена като Робърт Плант, Massive Attack, Prodigy, Garbage, Beastie Boys, Moloko, Били Айдъл, Nightwish и други.