Откровено интервю с Янк Бари: Филантропът милиадер с колоритна биография 24.03 | 17:01

Той е милиардер, който дарява парите си в помощ на нуждаещите се хора по света

От Кристина Нешева

Беларуски евреин и канадец по рождение, Джералд Бари Фаловитч, познат най-вече като Янк Бари, е известен по света не само със своята филантропска дейност, но и със завидния си бизнес нюх. Той е собственик на компанията "Витапро", която произвежда единствен по рода си хранителен продукт, заместител на месото.

В България името на Янк Бари се свързва предимно с помощта, която благотворителната му организация Global Village осигурява на хилядите бежанци, попаднали у нас от различни краища на света. Милиардерът е собственик или наемател на няколко сгради в България, в които са настанени хора, търсещи закрила у нас.

Именно заради тази своя благотворителна дейност канадецът се сблъска едновременно с общественото недоволство и любов. Някои хора приемат грижата му за бежанците и го смятат за благодетел. Други подкрепиха дарението, което през 2012 година направи на Столична община (три тона пакети с храни за хора в неравностойно положение), но възроптаха срещу дейностите, които организира у нас и които целят да подобрят живота на бежанците в страната.

В специално интервю за Jenite.bg Янк Бари сподели своята гледна точка по онези въпроси, които предизвикаха недоволството на хората, и разказа интересни подробности около благотворителните дейности, които организацията му осъществява по целия свят.

Кога и как започнахте да се занимавате с благотворителна дейност?
Когато бях на около двадесет години, реших коренно да променя живота си и да направя нещо добро за този свят. Именно тогава започнах да се занимавам с благотворителност.

Стремя се да помагам на всички, но за съжаление сами разбирате, че това е невъзможно. Затова помагам на хората в най-голяма нужда по света  - засегнати от природни бедствия или от военни конфликти например. За мен няма значение нито религията, нито етноса. Всички сме хора и всеки от нас има моменти в живота си, в които се нуждае да му бъде подадена ръка. 

В момента всички бежанци по света имат нужда от помощ и аз им предоставям точно това. Аз съм евреин. Цивилните сирийци са невинни жертви, така както евреите бяха невинни жертви на нацистите по време на Втората световна война. Имате ли представа колко е трудно да започнеш живота си отначало без работа, пари и дом? Войните са проблем на целия свят, а не само на отделни държави и не можем постоянно да си затваряме очите и да твърдим, че това не е наш проблем, щом не се случва на нашата територия.

Прочетете останалата част от интервюто, което екипът на Jenite.bg направи с Янк Бари: Филантропът милиардер с колоритна биография, в техния сайт!

Водещи

Най-четени