Откъде идва празникът "Свети Валентин"? 01.02 | 15:02

Трябва ли християните да го празнуват?

От iNews.bg

Произходът на Свети Валентин е неясен. 14 февруари е включен в календара на светиите както в англиканската, така и в лутеранската църква. Римокатолическата църква вече не включва Деня на Свети Валентин в официалния си календар и вместо това го прави местно тържество. Източната православна църква празнува Свети Валентин, но през юли. Има няколко празника, свързани с 14 февруари, но изглежда традицията се върти до голяма степен около Валентин Римски.

Смята се, че Валентин Римски е християнски мъченик, убит на 14 февруари 496 г. под ръководството на римския император Клавдий II. Съществуват няколко истории за неговото преследване. Единият е, че по време на общото преследване на християните, Валентин Римски е бил наказан лично от император Клавдий II . Очевидно Клавдий II е впечатлен от Валентин и му предлага да се обърне към езичество и животът му може да бъде пощаден. Вместо това той се е опитал да обърне Клавдий към християнство, като по този начин си е спечелил смъртно наказание. Преди екзекуцията му се смята, че Валентин е извършил изцелително чудо за сляпата дъщеря на тъмничаря Джулия.

Друга традиция предполага, че Валентин прави сватби за войници, на които е забранено да се женят по правило на император Клавдий II въз основа на убеждението, че самотните мъже стават по-добри войници. Валентин е вкаран в затвора и уж онези, които той е венчал му пращат бележки и цветя в затвора. Също така, докато е в затвора, той се влюбва в дъщерята на тъмничаря. 

Съществува също така традиция, я която се твърди, че Валентин е давал сърца от пергамент на войници и преследвани християни, напомняйки им за техните обети, както и Божията любов. 

Някои свързват Свети Валентин с честване на началото на пролетта. Други предполагат, че Свети Валентин има езически корени и е свързан с Луперкалия, езически празник през февруари, съсредоточен върху плодородието и любовта. 

Трти казват, че връзката между Деня на влюбените и романтиката е възникнала едва през 14 век с писанията на английския поет Чосър.

Изглежда съвременното честване на Деня на влюбените като романтичен празник, който включва размяна на картички, шоколадови бонбони и цветя идва предимно от Англия и се развива доста наскоро. Комерсиализираните картички на  се появяват в началото до средата на XIX век. През последната част на ХХ век раздаването на подаръци става популярно. Честването на Деня на влюбените се разпростира от Англия до Англосферата и извън нея.

Традициите на Валентин и дори датата на празнуването варират в зависимост от страната. Много страни включват традициите за размяна на картички, бонбони, цветя или други подаръци с близки. В някои страни Свети Валентин е до голяма степен празник на приятелството, докато в някой страни това е празникът на романтичната любов. 

Отношението към Свети Валентин също варира. В западните страни гледат на него като на празник в голяма степен за печалбата на компании за поздравителни картички, фабрики за шоколад и цветни магазини. Някои двойки третират Свети Валентин като особено важен ден, за да изразят любовта си един към друг, докато за други това е просто ден като другите. За самотните хора, желаещи да сключат брак, Свети Валентин се разглежда като обидно напомняне за статуса им на необвързани. 

Християните са свободни по отношение на честването на Свети Валентин. Има много положителни неща, които трябва да се кажат за празнуване на любовта един към друг. По същество няма нищо лошо в изразяването на любов чрез картички и подаръци в определен ден от годината. Но в това също няма нищо по същество праведно и също така трябва да изразяваме любовта си един към друг през цялата година и по различни начини. 

Водещи

Най-четени