Официално: „Междузвездни войни: Епизод 7“ през 2015 г. 31.10 | 11:29

Disney закупи LucasFilm за 4 милиарда долара

От Ивайло Коралски

Walt Disney Company анонсира, че закупува LucasFilm за сумата от 4,05 милиарда долара и че вече се работи върху седмата част от популярната сага Междузвездни войни.

"Междузвездни войни: Епизод 7" трябва да направи премиерата си през 2015 година.

До момента Lucas беше 100% - това притежание на президента и основателя на компанията – Джордж Лукас.

Disney ще плати моментално половината от сумата в брой, докато останалата част посредством 40 милиона акции при завършване на сделката.

"LucasFilm е отражение на изключителната страст, визия и разказвателни качества на неговия основател Джордж Лукас.

Осъществяването на подобна сделка ще комбинира изключително портфолио, включващо "Междузвездни войни" и уникалната и несравнима инфраструктура на Disney, разпростряла се върху различни платформи и пазари.", споделя главният изпълнителен директор на Disney Робърт Айджър.

"Най-голямото ми удоволствие през последните 35 години бе да видя как "Междузвездни войни" се предава от поколение на поколение. Но мисля, че е време да предам поредицата в ръцете на нова генерация режисьори. Винаги съм вярвал, че Междузвездни войни ще ме надживее и смятам, че е важно подобен преход да се осъществи, докато съм жив.", споделя от своя страна Джордж Лукас.

След като сделката бъде завършена, Disney ще се превърне в пълноправен собственик на LucasFilm и цялото портфолио на компанията. Включително и технологичните достижения на студиото.

Disney планира да не мести местонахождението на досегашните офиси на Lucas и въпросните да си останат в Сан Франциско.

Освен "Междузвездни войни: Епизод 7", Disney ще работи и върху друго проекти, развиващи се във вселената на "Междузвездни войни". Включително видео игри и сериали.

Към днешна дата филмите по космическата сага са генерирали приходи в размер на 4,4 милиарда долара.

Закупуването на LucasFilm говори и за стремежа на Disney да разнообрази още повече своето богато портфолио. Под крилото на компанията творят още гигантите Pixar и Marvel.

Водещи

Най-четени