Парфюмен бос може да отиде зад решетките заради „негър“ 10.02 | 16:25

Расистките изказвания на Жан-Пол Герлен го пратиха на подсъдимата скамейка

От Олга Андреева

73-годишният парфюмен бос Жан-Пол Герлен е на път да бъде вкаран зад решетките заради използването на расистки език по френска телевизия.

Главата на парфюмената империя Guerlain е изправен пред реалната опасност да бъде осъден на затвор заради факта, че е използвал думата "негър", съобщи Daily Mail.

В интервю, излъчено по телевизия France 2 през октомври 2010 г., Герлен заяви: "Веднъж работих като негър. Не знам дали негрите са работили толкова, но все едно."

Направеният коментар взриви вълна от недоволство и протести по цял свят, като мнозина избраха да бойкотират продуктите на компанията.

Пред парижкия съд Герлен отрече да е расист, призна, че е било глупаво от негова страна да използва думата "негър" и поясни, че думата се употребявала широко, когато бил млад.

"Аз съм от друго поколение. Съжалявам дълбоко и поднасям извиненията си на черното общество за тази моя глупост. Може да съм всичко друго, но не и расист. Израснал съм в семейство, което по никакъв начин не беше расистко."

Възрастният мъж, подпрян на два бастуна, заяви още, че се е срещал с черни афро-американски войници след освобождаването на Париж от нацистката окупация през 1944 г., които му дали дъвки и Кока-Кола.

Компанията на Герлен се дистанцира от коментарите му и подчерта, че той се е пенсионирал официално през 2002 г., а не е собственик на акции още от 1996 г. Все пак остава консултант. Парфюменият бос твърди, че може да разпознае най-малко 3000 едва различими парфюмни аромата.

Делото срещу Герлен ще продължи два дни. Ако бъде сметнат за виновен, може да излежи 6 месеца в затвора и да бъде глобен с 18 000 лири.

Миналата година британският моден дизайнер Джон Галиано беше осъден от парижки съд да плати 5000 лири заради антисемитските си изказвания в местен бар.

Водещи

Най-четени