Певицата Мила Роберт предизвика бурни реакции след участието си на София Прайд 24.06 | 14:15

Националният младежки комитет на ВМРО сезира Софийската градска прокуратура за "публично и демонстративно поругаване на българския трикольор по време на "София прайд"

От iNews.bg

Националният младежки комитет на ВМРО сезира Софийската градска прокуратура за "публично и демонстративно поругаване на българския трикольор по време на "София прайд". Става дума за това, че от сцената на събитието певицата Мила Роберт е съблякла рокля с цветовете на българското знаме, след което я хвърлила на земята, оставайки по облекло с цветовете на ЛГБТИ+ движението. 

По повод стореното от изпълнителката през уикенда в социалните мрежи се надигна недоволство. Действията си дъщерята на Ваня Щерева обясни като желание "да сложи светлина на един голям проблем - омразата, в която живеем" и посочи, не е целяла да се подиграва с флага. В серия от публикации Роберт помоли за прошка: 

"Простете, че ви ядосвам. Имам една мечта и тя е прошката. Има място за всички на този свят и какво да направим хора като мен, че сме родени в държава, която иска да ни избие? Не ви желая злото, даже малко ви обичам. Нека имате място в сърцата си за мен, за вашите братя и сестри, за всеки, който не съвпада с вашите представи за "нормален човек".

От Националния младежки комитет на ВМРО обаче казват, че изпълнителката "гордо посочила шарените одежди, с което показа пълното си пренебрежение и отричане от националния символ". Председателят на комитета Христо Иванов припомня, че това е в нарушение на чл. 108, ал. 2 от Наказателния кодекс и представлява опетняване на знамето на Република България. Наказанието е лишаване от свобода до две години или с глоба до 3000 лева.

"Действията на Мила Роберт Гергова представляват явно нарушение на този член, тъй като тя използва знамето като облекло, след което го съблича и демонстративно го хвърля на земята пред многобройна публика и в контекста на живо излъчване, което обективно опетнява значението и символиката на националния символ", се казва още в сигнала. 

Към него се уточнява, че деянието е извършено около 19:28 ч. и може да бъде видяно във видеото (на 3:29:25) от живото излъчване във Фейсбук страницата на мероприятието, което се проведе в събота на площад "Княз Александър Батенберг".

"София прайд" се проведе на Черешова задушница, като от младежкия комитет на ВМРО отбелязват, че това е било в навечерието на големия християнски празник Петдеседтница. Според тях организаторите са се подиграли с надслова на едно от събитията на Месеца на семейството, а именно концерта "Нашият дом е България", като обявиха за слоган на "София прайд" - "България е и нашият дом".

"Това само по себе си категорично противоречи с действията, демонстрирани от посетителите на събитието, които открито се подиграват с обичаите и традициите на България, като ги наричат "ганьовщина", "отживелица" и "ретроградност". Всичко това в комбинация с демонстрацията от страна на Мила Роберт достатъчно красноречиво описва нагласите на участниците в събитието.

Действията на Гергова са пример за изключителен цинизъм и дързост, тъй като те са извършени по време на мероприятие с огромна концентрация на обществено внимание, по време на присъствието на голяма публика и по време на живо излъчване в социалните мрежи и други медийни и немедийни канали за разпространение на информация. Това поведение е в пряко нарушение на закона и представлява грубо накърняване на националната гордост и чест."

 Националният младежки комитет на ВМРО заявява, че "българското знаме не може и не трябва да бъде използвано като дреха, нито да бъде събличано и хвърляно на земята. Тези действия представляват не само грубо нарушение на закона, но и са директна подигравка с националния символ, което е недопустимо в една демократична държава, където уважението към националните символи трябва да бъде на първо място". 

Против провеждането на "София прайд" на Черешова задушница се обявиха и социалистите в Столичния общински съвет, а от Българската православна църква обявиха, че противопоставят "на опитите грехът да се налага като норма и ценност".

Певицата Мила Роберт предизвика бурни реакции след участието си на София Прайд. 

Певицата се появи на сцената с рокля с цветовете на българския трибагреник. По време на изпълението си Мила я съблече и захвърли на земята, като остана по облекло с цветовете на ЛГБТИ+ движението. 

В социалната мрежа Инстаграм Мила Роберт заяви, че не е искала "да се подиграва с флага". 

"Направих го, за да сложа светлина на един голям проблем - омразата, в която живеем. Има място за всички на този свят и какво да направим хора като мен, че сме родени в държава, която иска да ни избие?, пише певицата.

"Не ви желая злото, даже малко Ви обичам. Нека имате място в сърцата си за мен, за вашите братя и сестри, за всеки, който не съвпда с вашите представи за "нормален човек", споделя още Мила Роберт. 

Водещи

Най-четени