Подобрете уменията си за общуване сега 27.01 | 11:57

7 правила за по-ефективна комуникация

От Кирил Русев

Един от белезите на човешкия вид е употребата на писмен и говорим език за целите на комуникацията. Езикът не само ни позволява да общуваме с универсални символи помежду си, но и ни дава възможност да обменяме и съхраняваме много по-голям обем от информация.

Може да се каже, че в момента взаимодействаме значително по-успешно, отколкото по времето на Палеолита, но човешката ни същност все още става причина за недоразумения, пропуски и грешки. Надяваме се, че с тези седем прости и изпитани правила за ефективна комуникация ще ви помогнем да преодолеете повечето от тези спънки:

1. Слушайте внимателно, докато другите говорят. Не слушайте с намерението да отговорите, а с желание наистина да чуете и разберете отсрещната страна.

2. Никога, ама никога не говорете успоредно с друг човек. Не само, че е неуважително, но може да стане причина да пропуснете важна информация.

3. Дори и срещу себе си да имате най-мудния и бавноговорещ човек на света, не се поддавайте на изкушението да довършвате изреченията му.

4. Не започвайте да говорите, ако не сте сигурни, че отсрещният е приключил с изказването си. Давайте знак на другия, че сте разбрали думите му, преди да започнете своя изказ.

5. Парафразирайте или обобщавайте чутото и разбраното от вас. Това е признак, че сте слушали добре и че наистина се интересувате от казаното. Нещо повече - така ще избегнете евентуални недоразумения.

6. Поддържайте зрителен контакт, тъй като така ще уведомите отсрещния говорещ, че следите изказването му. Ако срещата е формална, бихте могли и да си водите бележки, което винаги прави добро впечатление, а и ще накара събеседникът ви да мисли по-внимателно какво казва.

7. Ако формалната среща е имала за цел договарянето на определени условия, изпратете записките си като протокол на другия човек. Ако този протокол бъде одобрен или не бъде отхвърлен, ще бъдете сигурни, че и двете страни имат едни и същи спомени за това какво е било обсъдено и договорено.

Водещи

Най-четени