Порнозависимост? Няма такова нещо 14.02 | 14:54

Засега няма научни доказателства за съществуването на зависимост към порнографията

От Кирил Русев

Със сигурност сте чували, че някой е пристрастен към порното или дори изпитвате подозрения за самите себе си. Независимо от този факт, засега в науката няма сведения, които да потвърждават съществуването на патология от такъв характер. Нещо повече, този етикет напълно неглижира положителните ефекти от редовната консумация на порнографски материали.

Това може да бъде прочетено в една нова обзорна статия за т.нар. порнографска зависимост. Всъщност, в едва 37% от разгледаната маса от научни сведения на тема "редовно сексуално поведение" се говори за зависимост. Само 27% от включените в анализа статии съдържат конкретни данни и една-единствена от тях е релевантно психофизиологично изследване.

Цялата библиография, разгледана в дълбочина, не съдържа кой знае какви доказателства в подкрепа на предполагаемите негативни страни на "зависимостта" от порното. Няма признаци, че честата употреба на порнографски материали се асоциира с еректилна дисфункция, или че предизвиква каквито и да било промени в мозъка на извършителите.

Независимо от големия шум, който се вдига покрай излагането на децата на подобни изображения и филми в медиите и интернет, употребата на сексуално експлицитни материали не е определяща за поведението на индивидите в по-късна възраст. Тук става дума по-скоро за други индивидуални и семейни променливи, които често не се вземат предвид, когато критикуваме порното.

Екипът, провел изследването, вярва, че с оглед на положителните ефекти от прегледа на порнография, подобно поведение не е де факто проблематично. То може да подобри сексуалността, да подобри качеството на живот и сексуалното разнообразие, както и да донесе повече удоволствие в една дългосрочна връзка. По този начин хората разполагат с един напълно законен отдушник на незаконни сексуални поведения и помисли, а по-голямата наличност и по-честата употреба на порнография категорично се асоциират с по-ниска престъпност от сексуално естество, особено спрямо деца.   

Водещи

Най-четени