Принцовете призоваха: Спасете слоновете 09.02 | 10:57

Британският престолонаследник и първородният му син с послание

От Кремена Бедерева

Британският престолонаследник принц Чарлз и първородният му син принц Уилям отправиха призив за спасяването на слоновете и на други застрашени от изчезване видове, предават световните агенции, цитирани от БТА.

Призивът е отправен във видеозапис, разпространен в навечерието на международна конференция, посветена на незаконната търговия с животни, която ще се състои идната седмица в Лондон. "Тази търговия, която е в пълен подем, доведе до такова ниво на убийствата и насилието, че сега са застрашени не само най-ценните видове на планетата, но и икономическата и политическата стабилност на много райони по света", казва принц Чарлз в посланието с продължителност 9 минути.

"Организирани престъпни банди крадат и избиват слоновете, носорозите, тигрите, както и други видове в безпрецедентни мащаби, като тласкат много от тези видове към ръба на изчезването", допълва престолонаследникът. "Ние трябва да сме поколението, което ще сложи край на незаконната търговия и което ще гарантира бъдеще на тези великолепни животни, както и на техните хабитати. Защото ако се провалим, ще бъде прекалено късно", казва в клипа синът на принц Чарлз - принц Уилям. На конференцията в Лондон ще присъстват представители на 50 страни.

В сряда и четвъртък те ще се опитат да намерят отговор на предизвикателството на незаконната търговия с ценни видове. "За 10 години 62 процента от популацията на слоновете в африканските гори е избита. На всеки 11 часа е избиван по един носорог. Преди 100 години 100 000 тигри живееха в Азия. Сега броят им е оценяван на по-малко от 3200", казва принц Чарлз в клипа.

Според ЕС рогата на носорозите сега са по-ценни от златото и се търгуват по 40 000 евро килограма. Костите на тигрите, използвани в азиатската медицина, пък струват по 900 евро килото. В Китай и Тайланд има голямо търсене на слонова кост въпреки международния мораториум за търговията с тази суровина, договорен през 1989 г. През 2012 г. бракониери убиха 22 000 слона - двойно повече в сравнение с броя отпреди 10 години.

Няколко страни, сред които Китай, САЩ и Филипините, в последно време извършиха частично унищожаване на незаконните си запаси от слонова кост. В четвъртък в подножието на Айфеловата кула Франция смля три тона конфискувана слонова кост, за да направи обществото по-съпричастно с проблем и да засвидетелства готовността си да се бори с незаконния трафик.

Водещи

Най-четени