Природозащитници победиха "Непобедимите" заради Деветашката пещера 23.02 | 16:33

Съдът в Плевен смята, че заснемането на филма е било неправомерно в рамките на Деветашката пещера

От Кремена Бедерева

Административният съд гр. Плевен се произнесе в полза на природозащитниците по случая със снимането на филма "Непобедимите" 2 в Деветашката пещера, съобщават от "Зелени Балкани".

Административното дело бе образувано въз основа на жалба от Сдружение "Зелени Балкани”, срещу двата акта, с които РИОСВ Плевен разреши заснемането на нашумялата холивудска продукция у нас. Делото бе заведено вследствие на подадените до Организацията множество сигнали от граждани.

През ноември 2011 г. граждани, експерти по изследване на прилепите, спелеолози и неправителствени организации сигнализираха държавните институции, че снимането на филма "Непобедимите" 2 в Деветашката пещера, не само има крайно негативно въздействие върху зимуващите прилепи в нея, но и нарушава редица закони и нормативни актове.

Последва жестока полемика на природозащитниците с МОСВ и РИОСВ - Плевен и истинска "медийна битка” по случая, в очакване Съдебната власт да се произнесе.

Според настоящото решение на съда "...административният орган" (в случая РИОСВ Плевен) "е постановил актове, несъответни и на целта на Закона за защитените територии", което потвърждава тезата на природозащитниците, че РИОСВ е нарушила този основен природозащитен закон, който има "водеща роля" по отношение на дейностите в защитената територия.

Съдът постанови, че филмовата компания не е била нито собственик, нито ползвател в защитената територия и не попада в обхвата на законовите основания, използвани от РИОСВ Плевен да извърши съгласуване по § 7, във връзка с чл.11 от Закона за защитените територии – т.е. филмовата компания неправомерно е получила разрешението за снимки в пещерата.

Съдът постанови, и че с оглед попадането на защитената територия в две защитени зони от екологичната мрежа Натура 2000, РИОСВ Плевен е трябвало да проведе процедура по оценка за съвместимост на основание чл.31 от Закона за биологичното разнообразие.

С оглед постановеното от съда, РИОСВ Плевен е нарушила не само ЗЗТ, но и ЗБР, както и чл.6(3) на Директива 92/43/ЕИО – т.е. РИОСВ изцяло в нарушение на закона е "прескочила" една от законовите стъпки, чиято цел е да гарантира, че няма да се допусне увреждане на местообитанията и видовете от общоевропейска значимост.

Според съда "като не е изпълнила тази задължителна процедура в рамките на производството по съгласуване, органът е допуснал съществено нарушение на административно-производствените правила...". С това, Съдът като орган тълкуващ закона, опровергава твърденията на директорката на РИОСВ Плевен, че действията на РИОСВ са административно и законово издържани.

Според настоящото решение на съда РИОСВ Плевен "е постановил актове, несъответни и на целта на Закона за защитените територии", което потвърждава тезата на природозащитниците, че РИОСВ е нарушила този основен природозащитен закон, който има "водеща роля" по отношение на дейностите в защитената територия.

Въпреки че решението на съда излезе твърде късно, за да доведе до преустановяване на вече доказано незаконните действия, това дело е важен прецедент в историята на усилията за опазване на пещерите в България, заявяват от "Зелени Балкани". "Надяваме се, решението на съда, да доведе до преразглеждане на позиция на МОСВ и да бъдат наказани отговорните лица - нещо, за което НПО и експерти, настояват от самото начало на случая. С това дейностите по случая с Деветашката пещера не са приключили - все още се разглеждат сигналите, изпратени до Европейската комисия и Бернската конвенция", заявяват природозащитниците.

В началото на месец ноември, от сигнали на граждани Зелени Балкани разбраха, че в района на защитената територия са стартирали мащабни дейности по заснемане на филмовата продукция и строеж на пътен мост към Деветашката пещера, припомнят още от "Зелени Балкани".

В резултата на координирани действия с ЦИЗП-БАН, Българската Федерация по спелеология и представители на пещерната общност у нас, бяха подадени множество сигнали до РИОСВ Плевен за случващото се.

Отчитайки, че по това време, вече имаше информация, че строителството на моста към пещерата е разделено от дейностите в нея и е съгласувано отделно от МОСВ, фактът, че дейностите по заснемане не са дефинирани и описани ясно в националното законодателство като инвестиционно предложение, Зелени Балкани повдигнах въпроса за нищожността на акта на РИОСВ Плевен, като се обосноваха с прилагането само на Закона за защитените територии и съответно нарушението от страна на РИОСВ Плевен, съгласувайки дейности в разрез със заповедта на защитената територия.

При окончателното си произнасяне, Административен съд гр. Плевен, постанови, че дори само дейностите по заснемане в пещерата, представляват инвестиционно предложение, с което РИОСВ Плевен не е спазил изискванията на чл.31 от ЗБР. РИОСВ е провела изцяло незаконосъобразно процедурата. Въпросът дали заснемането на филма е в разрез със заповедта на защитената територия, е трябвало да бъде разрешен в хода на процедурата по ОС (на етап проверка за допустимост по чл.12 от Наредбата по ОС към чл.31а от ЗБР).

Водещи

Най-четени