Продуцентът на Киану Рийвс на откриването на „So Independent“ 25.10 | 15:06

Двойно по-дълъг и атрактивен ще бъде третият фестивал за независимо кино

От Мартина Панайотова

Двойно по-дълъг и атрактивен ще бъде третият фестивал за независимо кино "So Independent", който стартира днес 25 октомври. Тази година в програмата му ще бъдат представени, освен най-добрите филми от англоезичното, независимо кино така и множество именити гости, "Майстори на киното".

Това стана ясно на състоялата се пресконференция в American Corner в София, на която присъстваха основателят на фестивала Жана Караиванова, представители на фондация "Америка за България", американският консул Ричард Данца и продуцентът на последния филм на Киану Рийвс Джъстин Сласа.

Салса, който ще изнесе специален майсторски клас утре, 26 октомври, идва специално за представянето на филма "Един до друг”(Side by side), в който Рийвс изследва сложния процес на дигитализация на киното и промените, които търпи индустрията заради него.

"Идеята за филма бе на Киану Рийвс и на режисьора на филма Кристофър Кенели. Тя дойде спонтанно, докато двамата работиха в едно от големите студия по постпродукция. Киану наблюдаваше как се наслагват цветовите корекции на лентата и как тя се дигитализира и изведнъж каза: "Хей, от това може да излезе нещо велико!

Трябва да го разкажем, докато лентата не е изчезнала съвсем и докато все още има големи майстори." Така се роди и филмът, като участие в него взеха множество знаменити режисьори като Джеймс Камерън, Дейвид Финчър, Дейвид Линч, Мартин Скорсезе, Стивън Содърбърг, и още много други", разказа продуцентът.

От него разбрахме още любопитни подробности около разпространението и цялостното положение на американското независимо кино, като той отбеляза, че за индустрията, все по-важни стават дигиталните платформи на разпространение като iTunes и Amazon.

На пресконференцията ясни станаха и първите заглавия, с които ще бъде открит фестивала днес.

В Cinema City, от 19:30 часа зрителите ще могат да избират между филмите:

"Сеанси" (The Sessions), на режисьора Бен Люин, който спечели наградата на публиката за режисура, специалната награда на журито за цялостно изпълнение на актьорския състав и специалната награда на журито за игрален филм на тазгодишното издание на фестивала на Робърт Редфорд - Sundance Film Festival.

В "Сеанси" ще видим Джон Хоукс, Уилям Х. Мейси и Хелън Хънт.

Филмът, който е вдъхновен от истинска история, разказва за човек в инвалидна количка, който решава, че вече не желае да бъде девствен.

"Боби Фишер срещу свeтa" (Bobby Fischer Against the World), е първата документална биография на ексцентричния гений от беден произход, който изгрява и завладява световната публика с победата си над руснака Борис Спаски в пика на Студената война.

Пътят му минава през дете-чудо и шампион на Щатите на 15 години, за да стигне до световен шампион на 29.

На "So Independent" се очаква да присъства новият посланик на САЩ в България, Марси Рийс. Тя ще дойде на откриването в компанията на съпруга си. Освен посланика, специално за премиерата на "Боби Фишър срещу света" пристигат Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО, Силвио Данаилов, президент на Европейския шахматен съюз и Кирсан Илюмжинов, президент на световната шахматна организация ФИДЕ.

Сред гостите от САЩ на 25-и се очаква да присъстват още Лорън Хамъндс, представител от "Tribeca Film Festival" и Мубашир Мохи-уд-Дин - композиторът на музиката на "Долината на светците/Valley of Saints".

Фестивалът "So Independent" ще продължи до 4 ноември в кината "Люмиер", "Дом на Киното", "Евро-Синема", "Синема Сити" и "Зала 1" на НДК.

Още за акцентите в програмата може да научите тук.



Водещи

Най-четени