Пропускаме "Евровизия", но не и други 36 държави 10.01 | 08:31

Европейският съюз за радио и телевизия е положил големи усилия, за да бъдат преодолени финансовите и организационните трудности с някои участници, но България, Кипър и Сърбия вече са се отказали от участие

От Кремена Бедерева

Най-малко 36 държави ще участват в 59-ия международен песенен конкурс "Евровизия", който ще се състои през май в датската столица. Това съобщиха организаторите от Европейския съюз за радио и телевизия.

Участието си са потвърдили обществените телевизии на Албания, Армения, Австрия, Азербайджан, Беларус, Белгия, Великобритания, Германия, Гърция, Грузия, Дания, Естония, Израел, Ирландия, Исландия, Испания, Италия, Латвия, Литва, Македония, Малта, Молдова, Норвегия, Полша, Португалия, Русия, Румъния, Сан Марино, Украйна, Унгария, Финландия, Франция, Холандия, Черна гора, Швейцария и Швеция.

По думите на изпълнителния директор на "Евровизия-2014" Йон Ола Санд в конкурса се завръщат Полша и Португалия, а Гърция ще бъде представена от новата телевизионна компания "НЕРИТ". Не е изключено към участниците да се присъедини и Словения - срокът за потвърждаване на заявките е удължен с 10 дни.

Европейският съюз за радио и телевизия е положил големи усилия, за да бъдат преодоляни финансовите и организационните трудности с някои участници, но България, Кипър и Сърбия вече са се отказали от участие.

Хърватия ще пропусне "Евровизия" заради организационни проблеми, няма да присъства и изпълнител от Босна и Херцеговина. Редица държави са обявили намерението си да се завърнат през 2015 година, когато ще се чества 60-ата годишнина на международния песенен конкурс "Евровизия".

Тази година "Евровизия" ще се проведе в Копенхаген.

Полуфиналите ще са на 6 и 8 май, а финалът ще е на 10 май. Директно на финала ще отидат Великобритания, Германия, Испания, Италия, Франция и страната-домакин Дания. Миналата година трите концерта са събрали пред телевизионния екран 180 милиона зрители - от Австралия до Казахстан.

Водещи

Най-четени