Процесът срещу лекаря на Майкъл Джексън започна 28.09 | 17:42

Конрад Мъри пледира невинен – твърди, че певецът сам е взел фаталното решение да погълне успокоително

От Олга Андреева

Започна дългоочакваният процес срещу лекаря на Краля на попа, Конрад Мъри, който е обвинен в непредумишленото убийство на Майкъл Джексън.

Повече от две години след смъртта на Майкъл се дава ход на процеса срещу лекаря му, който е обвинен, че е дал силното успокоително пропофол на звездата, което му е коствало живота.

Всеизвестно беше, че певецът имаше зависимост към успокоителни – свидетелство са и откритите в дома му повече от 20 лекарства, които се продават само по лекарско предписание. Вероятно именно тази зависимост определя и отношенията му с Мъри, коментират международни медии.

Защитата на лекаря ще се опита да докаже, че Майкъл Джексън е бил пристрастен към различни болкоуспокояващи лекарства и седативи и сам е приел смъртоносната доза пропофол и то в отсъствието на лекаря. Адвокатите на Мъри твърдят, че сутринта на 25 юни 2009 г. Майкъл по своя воля и въпреки предупрежденията на доктора си приел осем таблетки от успокоителното лоразепам, които, по думите им, били достатъчни да приспят шестима души, а по-късно, пак сам, приел и смъртоносната доза пропофол, посочва Music Rooms.

Все пак остава неясно поведението на 58-годишния лекар, който, след като открива Джексън в безсъзнание, не вика веднага бърза помощ, а изкачва около час, като в това време нарежда на асистентите на певеца да махнат от стаята лекарствата, а по-късно не казва на пристигналите медици какви лекарства е давал на Джексън.

Очакванията са Мъри да бъде оправдан. В противен случай обаче го грози затвор до четири години и да изгуби правото да практикува медицина.

Процесът, който се очаква да продължи между четири и шест седмици, ще се предава по телевизията и интернет, след съдебно решение.

При началото му вчера стотици почитатели на музиканта се събраха пред съда в Лос Анджелис. Мнозина искаха да заемат и някое от шестте места в съдебната зала, предвидени за външни хора.

Водещи

Най-четени