Пчелар и бог на китарата? 01.11 | 17:48

Съчетанието се казва Стив Вай и снощи имаше убийствен концерт в НДК

От Филипа Тодева

Определено Джо Сатриани е сред най-добрите учители по свирене на китара в света. Човек не може да не си го мисли, когато чуе на живо един от най-добрите му ученици Стив Вай. Снощи се състоя разбиващия му концерт в зала 1 на НДК.

Вай е виртуоз, истински бог на китарата, музикант, който постига толкова сложни композиции, че не можеш да вместиш музикалния му стил в никакви класификации.

Освен това е изключителен импровизатор, подбира по особено умел начин моментите, в които да общува с публиката. Българските му фенове вече имаха възможността да го видят през 2000 година, но ще го запомнят и от снощи, когато бе представен последния албум на китариста наречен The Story Of Light.

Вай призна, че от много отдавна е искал да посети страната ни и дори собствения му мениджър е бил против. Е, искрено се радваме, че не го е послушал и вместо това близо три часа накара китарата си да пее като славей, да крещи ужасно, да плаче и въобще да извлече от нея звуци, които не се чуват всеки ден.

Особено добре публиката посрещна парчето Weeping China Doll, с чието изпълнение Вай сякаш пренася слушащия в някаква велика епична приказка.

Динамичен, вглъбен в музиката си – такъв е Стив Вай. Той има повече от 60 световни музикални номинации и 3 награди Grammy. И в същото време ...е пчелар. Факт – звездите оползотворяват по необикновен начин свободното си време.

Искрено сме му благодарни и затова, че докара невероятната Бевърли Маклелън, която нашумя около американското шоу The Voice. Именно тя подгря публиката за Вай и трябва да отбележим, че изпълнението на хита на Prince "Purple Rain” беше зашеметяващо.

Водещи

Най-четени