Разкриват тайните на кралската рокля 01.05 | 14:40

Дантелите по роклята на Кейт се оказаха френско дело

От Георги Георгиев

Макар сватбата на века да отмина, страстите около събитието на годината не са се укротили. Колкото значима беше сватбата, толкова се оказа важна и роклята на Кейт Мидълтън.

До последния момент името Сара Бъртън се криеше. Наследничката на британската модна къща "Alexander McQueen” не успя да прикрие идентичността си като "Дизайнерът" на кралската сватбена рокля, тъй като модните ентусиасти я разпознаха, слизайки от лимузина пред хотела, в който беше отседнала Кейт, макар прикритието ѝ – огромна ушанка.

Кралското семейство остана вярно на Великобритания като избра най-известната британска модна компания.  От Vogue научиха, че дантелата, използвана за ръкавите на роклята на Кейт, е произведена от френска компания. Фината материя е част от последната колекция на "Sophie Hallette", малка фамилна компания от Кудри, Франция, които имат представителство и в Лондон.

Говорителката на компанията Соня Льоманьон, споделя пред Vogue:

"Във висшата мода винаги присъства тайнствеността. Знаехме, че "Alexander McQueen” е една от модните къщи, които са сред избраните. Работим с британската къща и се надявахме да изберат нея и да използват малко дантела. Бяхме много изненадани, когато видяхме нашата дантела в роклята на Кейт по телевизията. Всички са много горди."

Макар че от векове съществуват швейцарски, белгийски и дори английски дантели, днешните дизайнери от Висшата мода тенденциозно залагат на "Sophie Hallette" и "Solstiss", друга конкурентна компания от Кудри.

За успокоение на британците, френската дантела, използвана за роклята на Кейт, е произведена със станове, внесени от Великобритания. "Sophie Hallette" произвеждат дантелите си с помощта на 250 стана, които са закупени от Кралството и имат около 100 годишна история. С тях могат да се имитират ръчните дантели от 18 век и да се произвеждат материи от памук, коприна, район, полиестер и вълна, като позволяват втъкаването на пера, силикон, лак и фини верижки.

 

Водещи

Най-четени