Разкриха тайни от кухнята: Какво ядат и какво не обичат държавните глави 24.07 | 12:30

Нейно Величество Елизабет II се мръщи на морски дарове

От Пламена Вълчева

Строга пазена тайна по принип е какво се случва в кухнята на държавните глави. Какво обичат да ядат и какво мразят някои от най-известните имена в света, е познато на малцина. Професионални готвачи се грижат за специалното меню на имена като Барак Обама и Нейно Величество Елизабет II. 

За да се стигне до тези среди, готвачите трябва да пазят в тайна информацията около техните лични предпочитания. Но на тазгодишната традиционна среща на топкулинарите, които обслужват лидерите на света, изскочиха няколко любопитни факти.

Розалийн Макбрайд, шеф на кухнята на ирландските президенти разкрива пред Daily Mail едни от най-любопитните факти около избора на храна на важните клечки в света.

Оказва се, че Нейно Величество Елизабет II се мръщи на морски дарове като стриди и миди, а Барак Обама не обича червеното цвекло. Все пак при официалната визита на американския президент в Бъкингам през май 2011 г. антрето бе от омари, но в менюто наистина нямаше цвекло.

Путин пък имал човек, който опитвал всяка храна и питие, от страх да не бъде отровен. Сегашният президент на Франция Франсоа Оланд мрази артишок, но много по-забавно е, че предишният - Никола Саркози, не яде сирене!

Розалийн Макбрайт научила тайните от личния готвач на кралицата Марк Фланеган, който е съставял менюта за всякакви височайши гости и затова познава вкусовете и навиците им. От топготвача на Република Южна Африка пък клюкарката разбрала, че Мандела веднъж изненадал гостите си с най-просто британско меню от наденички с картофено пюре, което обожавал. 

Водещи

Най-четени