Разпадащото се училище или "Отчуждение" в класната стая 28.10 | 17:39

Режисьорът Тони Кей дава различен поглед към училищните проблеми

От Елена Кирилова

Училището, като разпадаща се институция, изпълнена с нехаещи учители и ученици, не е непозната тема в киното, особено след лентата "Опасен ум", която се радваше на огромен успех след излизането си през 1995 г.

Режисьорът Тони Кей обаче поднася темата от по-различен ъгъл, като намесва в нея всички по веригата – директор, учители, училищен психолог, ученици и родители, преплитайки ги в безкрайната спирала на липсата на мотивация, личните проблеми и отчуждението.

"Отчуждение" дава на актьора Ейдриън Броуди може би една от най-добрите му роли в киното, позволявайки му да се превъплъти в гимназиалния учител Хенри Бартис, който се мести от училище в училище, за да замества колегите си.

Бартис попада в света на невидимите учители, които нямат желание да помогнат нито на себе си, нито на учениците си.

От своя страна, младежите са погълнати от агресия, желания за самоубийство или абсолютен непукизъм към случващото се около и с тях, което превръща отношенията им със света в пълен кошмар. Родителите пък са просто назидаващ глас, без образ, който единствено осакатява емоционално децата.

Новата работа връща главния герой към най-болезнените моменти от неговия живот, но го запознава с три жени, които преобръщат тотално живота му.

Болният и умиращ дядо на Хенри, малолетната проститутка, която героят приютява, и депресираната ученичка Мередит, са само част от образите, с които ни сблъсква Кей.

"Отчуждение" предлага на зрителите множество сюжетни линии, без да натрапва излишно някои от тях, което прави гледането много по-увлекателно.

Въпреки това филмът е сериозно обвинение срещу всички, които "живеят" в училището, но всъщност са далеч от него и от идеала за преподаване и учене. Той е своеобразно предупреждение към родителите и обществото, които присъстват в лентата, макар да нямат лице.

Лентата беше представена на 27 октомври в рамките на Sofia Independent Film Festival. На 29 октомври ще има втора прожекция от 19 ч. в Cinema City.

Водещи

Най-четени