Ретро ревю с дрехи на хайлайфа на Стара София 19.05 | 13:43

Абитуриенти от елитни гимназии показаха старинни дрехи за Деня на музеите

От Олга Андреева

Стилно и интересно ревю се проведе в сградата на Централната баня в София по повод Деня на музеите, 18 май.

Ученици и абитуриенти от Испанската гимназия и Италианския лицей в София показаха с елегантност и грация дрехи, носени през 19 и 20 век от столичния хайлайф и част от фонда на Софийския исторически музей.

Преобладаваха дамите, но пък представителите на силния пол, които минаха по червения килим, демонстрираха неподражаем стил и развеселиха публиката с изразителните си маниери.

В интересното архитектурно пространство на Централната баня, която се отваря за посетители само за специални събития, бяха показани рокли, костюми и аксесоари отпреди век, които удивиха публиката с красотата, актуалността си и прецизната изработка.

Почти всички дамски модели биха могли с успех да бъдат представени в рамките на съвременно ревю и да привлекат вниманието, а изящните чадъри и ветрила добавиха нотка на аристократичност.

Особено впечатляваща беше рокля в цвят пепел от рози с изкусна бродерия, артистичен шал и V-образен гол гръб, разкриващ малко плът, но по много сексапилен начин.

Възхищение предизвика елегантна рокля със стилизирани фолклорни мотиви, която, както стана ясно, е създадена като модел от "необразованите софиянки", но се е превърнала в предпочитан модел на жените и в следващите десетилетия, включително и днес.

Посетителите бяха потопени в духа на Следосвобожденска София с кратка ретроспекция. Без устройствено планиране, с криви, прашни и кални улици, с пъстро население – такава е била София само преди няколко десетилетия.

Нуждата от спешна модернизация по европейски образец води до бързото преобразяване на града, но и на гражданите му. Мебели, дрехи, обувки, стил на живот, маниери – всичко добива европейски привкус.

Столичани започват да се обличат с дрехи по западни кройки, които обаче придобиват своята характерност и оригиналност с вплитането на фолклорни и ориенталски мотиви.

София става център на светския живот – тук най-напред в страната се организират балове. Част от обличаните на тях тоалети, както и такива, носени от младите госпожици в слънчевите дни под софийското небе, бяха именно представените от възпитаниците на елитните гимназии.

Ако съжалявате, че не сте успели да видите на живо ревюто, влезте в нашата галерия, за да разгледате роклите и костюмите.

Водещи

Най-четени