Рокля на Ив Сен Лоран бе продадена на търг 14.10 | 22:05

Дрехата достигна цена от почти 119 000 евро

От Цанка Донкова

Рокля на Ив Сен Лоран бе продадена за почти 119 000 евро на търг в Париж, на който се предлага една от най-значимите частни колекции с тоалети висша мода от втората четвърт на 20-и век, съобщи AFP.

Колекцията принадлежи на Даниел Люке дьо Сен Жермен - манекенка и муза на Ив Сен Лоран. За продан се предлагат 12 000 тоалета и аксесоари, създадени от Ив Сен Лоран, Клод Монтана, Азедин Алая, Пако Рабан, Тиери Мюглер, Кристиан Лакроа. Търгът в х-л "Друо" ще продължи няколко дни.

До сега бе продадена и е дълга рокля на Ив Сен Лоран от черен прозрачен муселин, украсена с щраусови пера на ханша. Предварителната й оценка беше от 13 000 до 15 000 евро, но я купиха за 118 750 евро.

Роклята е създадена през 1968 г. по тялото на Даниел Люке дьо Сен Жермен. Тя е представя без сутиен и си спомня за "удивлението на пресата от цял свят".

Друга рокля на Ив Сен Лоран в памет на Пикасо с бродерии от Франсоа Льосаж бе продадена за 68 750 евро. Сандали от Роже Вивие за африканската колекция на Сен Лоран донесоха 8750 евро при предварителна оценка от 400 до 600 евро. Палто на Ромео Джили достигна цена от 20 000 евро, допълва БТА.

Даниел Люке дьо Сен Жермен, която живее в Женева, не присъства на търга.

"Къса ми се сърцето, че продавам роклите - каза тя. - Колекцията е спомен за целия ми живот". Роклите са ѝ подарени от самите дизайнери, които често така ѝ плащали, или от съпруга ѝ.

"Пазех всичко значимо . . Нищо не е демоде. Всичко е толкова красиво", допълва тя и разказва още "Трябваше да се разделя с нея. Беше прекалено поглъщаща и скъпа. Нямам повече сили да се занимавам с нея".

В търга участват музеи от цял свят, както и колекционери.

Водещи

Най-четени