Романтиката на миналото във филма "Полунощ в Париж" 10.11 | 12:34

Уди Алън ни провокира да разберем как възприемаме реалността, в която живеем

От Елена Кирилова

Макар и неофициално Киномания 2011 започна на 9 ноември с новия филм на Уди Алън "Полунощ в Париж".

Романтичната комедия бе представена в Зала 1 на НДК, където в рамките на кинофестивала ще се състоят и част от прожекциите.

Още с откриващите кадри лентата потапя в красивите улици на Париж и подсказва за необикновения дух на един от най-романтичните градове в света.

"Полунощ в Париж" разказва историята за двойка, която е на крачка от сватбата, но която не се разбира по всички важни въпроси.

Писателят Гил (Оуен Уилсън) и Инес (Рейчъл Макадамс) са изправени пред избора дали да останат заедно, макар че до последно не си дават сметка, че наистина не са щастливи един с друг.

Потънал в мечти за живот в Париж през 20-те години на миналия век, Гил попада във времето, което толкова е бленувал. Героят се озовава в компанията на Хемингуей, Скот и Зелда Фицджералд, Коул Портър, Салвадор Дали, Луис Бунюел, Пабло Пикасо и други знаменити лица от тази епоха.

Зашеметен от компанията на всичките си идоли, той неусетно се впуска в приключението, което толкова дълго е търсил.

Гил потъва в най-прекрасната приказка, която някога си е представял, а за да е още по-пълна картинката, се влюбва в чаровната Адриана (Марион Котияр).

Оказва се обаче, че е време да направи своя важен избор – дали да остане там, в прекрасното минало, или да се завърне в днешния Париж, в който живее годеницата му.

"Полунощ в Париж" е весело и същевременно романтично пътешествие във времето, което си поставя за цел да ни попита как възприемаме реалността, в която живеем, и дали наистина сме прави, когато мислим, че животът на другите е много по-добър от нашия.

Водещи

Най-четени