Руски олигарх купи най-скъпия имот във Великобритания 15.08 | 16:17

Закупената резиденция "Park Palace" има 300 годишна история

От Елена Коцева

Руски олигарх е закупил най-скъпата резиденция във Великобритания, оценявана на 228 млн. долара, съобщи Lenta.ru.

По информация на Daily Mail сделката е била осъществена преди няколко дни.

Закупената резиденция "Park Palace" се намира в Оксфордшир и има 300-годишна история. Преди години тя е била собственост на уелския принц Фредерик - най-големият син на крал Джорд II, управлявал Великобритания от 1727 до 1760 г.

Към резиденцията има 2 голф игрища, 8 малки вили и градина с площ 80 хектара. 

Изданието обаче не посочва името на олигарха.

Така имотът се превърна в най-скъпата сделка във Великобритания. Той измести апартаментите "One Hyde Park" в престижния лондонски район Найтсбридж. В началото на гази година те бяха продадени за 220 милиона долара.

Вестникът коментира, че руски бизнесмени започват да купуват имоти в чужбина, когато очакват да имат проблеми с властта. Именно според анализа тази сделка може да се разчита като знак за това, че още руски олигарси се канят да напуснат Русия в рамките на тази или другата година. Както това направи Борис Березовски - най-известният руски бизнесмен, който попадна в конфликт с Путин.

iNews припомня, че такива проблеми може да се очакват около президентски избори в страната, насрочени за 4 март 2012 г. Все още официално кандидатурите за най-високия пост в Русия не са обявени, но според очакванията на руските медии най-вероятният претендент е настоящият премиер и бивш президент Владимир Путин. При неговото предишно управление в критична ситуация се оказаха няколко руски бизнесмени като Владимир Гусински, Борис Березовски.

От началото на тази година във Великобритания са постъпили над 1.4 милиарда руски капитали, по-голямата част от които е използвана за покупка на имоти, коментира още Daily Mail.

Водещи

Най-четени