С три награди си тръгна от Франция филмът „Подслон“ 01.12 | 14:48

Взе наградите за най-добър филм, за най-добър европейски филм и за мъжка роля

От Олга Андреева

Дебютният филм на Драгомир Шолев "Подслон” спечели цели три награди на 13-я Фестивал на европейското кино в Есон, Франция.

От Съюза на българските филмови дейци съобщиха, че родната продукция е взела голямата награда за най-добър европейски филм, наградата за мъжка роля, която актьорът Цветан Даскалов получи лично на официалната церемония на 27 ноември, и наградата на студентското жури за най-добър филм.

"Подслон" е по сценарий на Разван Радулеску, Мелиса де Рааф и Драгомир Шолев и е пълнометражен дебют за Шолев. Оператор на филма е Крум Родригес, продуцент – Росица Вълканова, музиката е на Васил Гюров.

Лентата разглежда темата за обърканите тийнейджъри и пропастта между поколенията чрез историята на 12-годишния Радо, който е почти пънкар.

В ролите са Цветан Даскалов, Янина Кашева, Калоян Сирийски, Ирена Христоскова, Силвия Герина и др. "Подслон" имаше световна премиера в секцията "Нови режисьори" в Сан Себастиан.

Филмът, който спечели голямата награда на 15-ия София Филм Фест и беше определен за най-добър филм за 2010 от Българската филмова академия, може да се похвали още с: наградата "New Visions” на 32-то издание на Международния филмов фестивал "Manaki Brothers” в Битоля, Македония; Сребърна награда за най-добър филм на 28-я Фестивал CineBogota в Колумбия; наградата за най-добър режисьор на 3-то издание на Международния филмов фестивал 2011 в Прищина, Албания; специалната награда на журито на второто издание на Международния кинофестивал в Одеса.

Водещи

Най-четени