Сайт плаща 1 млн. долара заради пиратски песни на Бийтълс 29.03 | 11:10

Въпреки това сайтът е все още активен

От Елена Кирилова

Уебсайт, който незаконно е продавал онлайн песни на Бийтълс за 25 цента всяка, се е съгласил да изплати на звукозаписните компании близо 1 млн. долара, съобщава BBC.

BlueBeat.com, който е със седалище в САЩ, стриймвал и продавал музика на Бийтълс, Колдплей и други изпълнители, докато не бе осъден през 2009 г. Само няколко дни преди принудителното си затваряне сайтът е продал над 67 000 песни на Бийтълс.

Съдия Джозефин Тъкър постанови, че сайтът е нарушил авторските права на музикалните компании и упражнява нелоялна конкуренция.

Собственикът му Ханк Рисан твърди, че е използвал нова техника наречена "психо-акустична симулация", която му позволила да прави уникални версии на песните. Съдията обаче отхвърли този довод с мотива, че версиите на Рисан се основават на песни, които той е купил на диск и които имат авторски права.

Адвокатът на BlueBeat Арчи Робинсън заяви, че сумата е само малка част от това, което музикалните компании EMI Group PLC, Capitol Records и Virgin Records America са поискали. Според него вредите, които са нанесени на звукозаписните компании, не са толкова големи, колкото те твърдят.

Освен това Робинсън обяви, че сайтът все още е активен. Той твърди, че докато плащат пари за тази музика, могат да я пускат ден и нощ без проблем.

Водещи

Най-четени