Саундтракът на "Игрите на глада" - на върха на класациите 29.03 | 14:30

Компилацията е продала 175 000 копия от излизането си до днес

От Елена Кирилова

Официалният саундтрак на филма "Игрите на глада” оглави класацията на Billboard за 200-те най-добри албуми. Това се случи в сряда, 28 март, само няколко дни след първия уикенд на лентата по кината, съобщава Reuters.

Саундтракът успя да продаде цели 175 000 копия миналата седмица, сочат данни на Nielsen SoundScan. Това е първият саундтрак, който дебютира директно под номер едно в класациите, след концертния филм от 2009 г. на Майкъл Джексън "This Is It”.

Компилацията е продуцирана от кънтри музиканта Ти-Боун Бърнет и носи името "The Hunger Games: Songs from District 12”. В диска могат да бъдат чути парчета на Тейлър Суифт, Миранда Ламбърт, Maroon 5 и The Civil Wars. 

Главният сингъл от албума, "Safe and Sound” на Тейлър Суифт и The Civil Wars, излезе през декември, когато еуфорията от предстоящата премиера на филма вече беше огромна. Песента се изкачи до 30-то място в класацията Billboard Hot 100 за сингли.  

Второто парче на Суифт от саундтрака се казва "Eyes Open” и може да се похвали с четвъртата позиция в класацията за продажба на дигитални песни. До момента то е успяло да продаде 176 000 копия.

Истерията около филма "Игрите на глада” се зароди благодарение на книгите, по които е създадена лентата. Тя е базирана на едноименната творба на американската писателка Сюзан Колинс.

Премиерата на филма бе на 23 март, а успехът беше мигновен – той стана третият най-печеливш филм, показван в рамките на страната, в която е създаден. Лентата успя да си спечели 155 млн. долара само в канадския и американския бокс офис. 

Водещи

Най-четени