Скандална биография на шведския крал се превърна в бестселър 05.11 | 09:15

Трима журналисти извадиха на показ истории за монарха, за които той би предпочел да не си спомня

От Нели Минчева

Биографична книга със скандални разкрития за шведския крал Карл Шестнайсети Густав се разграби като топъл хляб броени часове след премиерата й в четвъртък, предадоха световните агенции.

Книгата е озаглавена „Карл Шестнайсети Густав, крал по неволя“ и е дело на трима журналисти Томас Сьоберг, Деане Раушер и Тове Майер. Заради интереса към нея ще бъде отпечатан допълнителен тираж от 20 хил. екземпляра.

Книгата съдържа общо 340 страници и е разделена на две части. Първата е посветена на детството, ученическите години и годините в армията на монарха. Втората хвърля светлина върху непознати факти от личния живота на 64-годишния крал, възкачил се на трона, когато е бил на 27 години.

Много от твърденията в книгата са на базата на разкрития на неназовани източници, но издателят й Кристофер Линд казва, че всичко е проверено.

По-голяма част биографията разказва за партита, организирани от краля и от негови приятели, на които са присъствали и млади жени. Книгата съдържа и редица пикантни подробности за връзката на Карл Шестнайсети Густав с Камила Хенемарк, певицата от поп групата
Army of Lovers.

Любовната история датирала от края на 90-те години на миналия век, се посочва в биографията. В книгата се твърди, че кралица Силвия, съпругата на монарха, знаела за тази връзка.

Биографията разкрива и как главата на шведската държава излагал сигурността си на риск, като отивал да пирува в съмнителни заведения. Едното от тях било държано от рецидивист.

Помолен да коментира новата биография, след лов за лосове кралят на Швеция заяви пред журналисти, че не е чел книгата, но е разговарял за нея със семейството си и с кралицата и заедно са решили да „обърнат страницата“ и да се посветят на нещо друго.

Водещи

Най-четени