Софи: Изобщо не съм тъжна, догодина пак! 31.05 | 17:24

Множество фактори спънали българския екип по пътя към върха на "Евровизия"

От Мартина Панайотова

"Изобщо не се натъжих, щом разбрах резултата от класирането в Баку", весело заяви Софи Маринова на официалната пресконференция, след отпадането ѝ на полуфинала на Евровизия.

"Аз много не ги разбирам тези работи, но там бяха Бони, Крум и всички от екипа и те ми обясниха, че с Норвегия сме на десето място. Честно казано, изобщо не се почувствах тъжна, защото каквото имаше да ми се случва, ми се случи тук, в България.

Много радушно приех факта, че ще замина за Баку за да представя държавата и две седмици си прекарах чудесно. Запознах се с много музиканти, видях голяма сцена, осветление, озвучение – всичко бе на ниво. Пожелавам на всеки български изпълнител да изпита това, което изпитах аз. Преродих се там, даже ако може догодина пак аз да отида!", сподели певицата.

Софи каза, че е дала всичко от себе си по време на надпреварата. "Е, можеше и повече, но сцената наистина е голяма и аз се притесних. Гласът ми трпереше и това се вижда на записа", призна тя.

Пред журналистите Софи Маринова заяви още, че е решена да участва в конкурса и догодина, като до два-три месеца ще обяви точно по какъв начин – сама или в дует, и с каква песен.

"Не ме е грижа, че не спечелих. Важното е, че участвах и бих го направила пак. Човек не трябва да се стреми само към победата, а да гледна на цялостното изживяване с един по-широк поглед. За мен най-важен бе опитът", сподели още ромската перла.

Заедно с нея на конферентната маса седнаха продуцентът й Крум Крумов, Йоана Левиева-Сойер, ръководител на делегацията за "Евровизия" 2012 и продуцент на БНТ, екипът, създал "Love Unlimited”, както и стилистите ѝ.

Всички те бяха твърдо убедени, че България се е представила отлично, имайки предвид три основни пречки – малкия екип, геополитическия вот и финансовите затруднения, които изпитвала делегацията ни.

Сойер заяви, че таксата, която всеки участник трябва да плати е 68 хиляди франка.

"Таксата за участие отива за заплащане на общия лиценз на конкурса и се определя от големината на телевизионния пазар в дадена страна. Затова например западните държави плащат много по-висока такса от България", сподели тя.

Колкото до геополитическия елемент, на всичко отгоре се оказа, че България не е имала силни съюзници и държави, на които е могла да разчита, както останалите участници. Въпреки това Софи е получила  5 точки от Англия и по 6 от Португалия и Норвегия.

"Трябва ли да сме недоволни от това? Кажете, трябва ли?", разпалено коментира телевизионерката.

Оказа се, че най-голяма подкрепа сме получили от Турция и Азербайджан, но уви тя не е била достатъчна.

"Всяка година в регламентите на "Евровизия" се правят промени с цел да се ограничи геополитическия вот, но това е все едно да накараш дъждът да спре да вали", обясниха още от екипа на Софи, който се оказал и най-малкият и скромен на песенния конкурс.

В крайна сметка, по думите на Крумов и Георгиев, всичко това не е от особено значение, защото "Евровизия" не е конкурс, в който победата е "на всяка цена". Важен е опитът и представянето, а не победителят.

Въпреки всички неволи, БНТ са доволни и ще участват на песенния конкурс и догодина. Те заявиха, че в сравнение с миналата година, рейтингът се вдигнал двойно - 29% - което без съмнение се дължи на Софи.

Екипът отговори и на най-големите критики, които бяха отправени към певицата.

Софи е била сама на сцената, защото златните момичета, които е трябвало да танцуват с нея са били възпрепятствани, а никой друг не се оказал достатъчно достоен. "По-добре сам, отколкото с някой, който те дърпа надолу", заяви продуцентът на певицата.

Костюмът пък бил реплика на прабългарска одежда. Стилистката на Софи Бони заяви, че е учудена от огромното внимание, което се фокусирало не върху певицата, а върху дрехата ѝ. "Очаквах такава реакция, защото българският вкус е изключително консервативен. Въпреки това, смятам че това бе най-доброто, което можах да извлека от една прабългарска дреха", разказа тя.

Въпреки всички пречки, България ще участва на "Евровизия" и догодина. Дали правилата за избиране на победител ще се променят, тепърва ще се разбере.

"Благодаря на целия екип за всичко, което направи за мен. Това е изживяване, което няма да забравя. Пожелавам на победителя догодина да бъде себе си и да вярва в себе си", сподели на финала Софи Маринова.

Водещи

Най-четени