Спилбърг е най-влиятелната знаменитост 15.01 | 21:09

Режисьорът измести миналогодишната победителка Опра Уинфри

От Надежда Стоянова

Дори и да не сте сред най-запалените почитатели на Седмото изкуство, със сигурност има холивудски представители, които няма начин да не сте чували. Сред тях гарантирано е и легендарният режисьор Стивън Спилбърг, чиято 40-годишна кариера респектира.

В началото на творческия си път залага на фантастични и приключенски филми, които стават образци за съвременното кино. Сред незабравимите му заглавия са "Списъкът на Шиндлер" и "Спасяването на редник Райън". И макар че в киносредите напират много млади и амбицирани режисьори, той продължава да е на върха. Затова и списание Forbes го определя като най-влиятелната знаменитост.

Според изданието, а и не само, уменията на режисьора са безспорни. Доказва ги и с последния си филм "Линкълн", който беше номиниран за 12 награди Оскар. Освен че спечели две от статуетките, заглавието докара на екипа приходи от 275 милиона долара, като голяма част от тях идват от чужбина, където е най-трудно да се продават американски политически драми.

Цели 47 процента от населението на Щатите определи именно него като най-влиятелна знаменитост тази година. Това поставя Спилбърг пред миналогодишната победителка Опра Уинфри, която изглежда започва да губи позиции в очите на обществото. През миналата година легендарната водеща беше събрала 49 процента, докато сега има едва 45 процента. Една от причините за това вероятно е фактът, че през последните 12 месеца тя предпочиташе повече да е зад кулисите.

На трета позиция в тази подредба остава режисьорът Джордж Лукас, който може и да се опитва да се пенсионира, но продажбите на компанията му Lucas Film са забележителни. Освен това остава в медийното полезрение и заради факта, че през лятото на миналата година мина под венчилото и малко след това стана татко.

Топ 5 се допълва от още двама режисьори. Това са Рон Хауърд и Мартин Скорсезе.

Водещи

Най-четени