Стивън Хокинг обмислял самоубийство 03.06 | 15:10

Физикът призна, че би сложил край на живота си, за да не е в тежест на близките си

От iNews.bg

Великият физик Стивън Хокинг сподели, че е обмислял идеята за самоубийство и тя все още на дневен ред в живота му по един или друг начин.

"Ще помисля за асистирано самоубийство, ако усетя, че се превръщам в бреме за любимите си хора", сподели проф. Хокинг в интервю за Daily Mail. Той страда от амиотрофична латерална склероза, тежко заболяване, което уврежда мускулите и можи би затова вярва, че всеки човек трябва да има правото да избере кога да сложи край на живота си.

Според него е крайно унизително да се отказва на неизлечимо болен човек правото да умре.

"Разбира се трябва да има граници. Говоря за болни хора, които са обсъдили въпроса със семейството си и те са наясно", смята физикът.

Все пак професорът с прословуто чувство за хумор побърза да успокои всички, като заяви: "Проклет да съм обаче, ако умра преди да съм разгадал още от Вселената!".

Стивън Хокинг се радва на голяма популярност, миналата година дори излезе филм за живота му – Теория на всичко, а за превъплъщението си във физика британецът Еди Редмейн спечели Оскар за главна мъжка роля.

Въпреки това славата и богатството, проф. Хокинг споделя, че се чувства самотен.

"Станах срамежлив с времето, вече съм уморен. Трудно ми е да говоря с хора, които не познавам добре. Хората се страхуват да говорят с мен или просто не ме изчакват да напиша отговора си", споделя Хокинг.

Професорът отново подчерта, че най-тежкото при неговото състояние е невъзможността да играе и общува пълноценно с децата си.

"Толкова ми се иска да плувам с тях! Когато все още бях поне леко подвижен, никога не пропусках да играя с децата си", допълва физикът и прави апел към читателите да се замисля за възможностите, които има човек, когато е здрав.

В крайна сметка и богатите и не толкова богатите и известните искат просто щастливи споделени моменти със своето семейство.

 

Водещи

Най-четени