Тазгодишното издание на "Евровизия" започва 14.01 | 17:13

Днес (14 януари) ще се проведат полуфиналите на конкурса

От Ивайло Ачев

Общо 22 песни ще се състезават тази вечер за шанс да отидат на финала в българския вариант на "Евровизия". Победителят от финала у нас ще участва в битката на най-добрите песни на Европа, припомня БНТ, която организира състезанието в България.

Голяма част от участниците залагат на традиционна българска музика, други пък ще се стремят да впечатлят с по-западен характер на творбите си. Типичен пример за българското в своята музика е Георги Върбанов, който ще се представи пред публиката с гайда.

В надпреварата участие вземат имена като Виктория Димитрова, Вяра от Star Academy, победителката от "Гласът на България" Стелияна, Тодор Гаджалов – финалист от "Гласът на България", Софи Маринова, Десислава, Маргарита Хранова, Ивайло Колев, Десислава, Цецо – Елвиса и др.

Изпълнителите ще се оценяват както от жури, така и от зрителите, които ще могат да гласуват за любимеца си с SMS-и. Промени в регламента на конкурса тази година ще изпратят двама сигурни участници на финал - избранникът на "музикалната академия" и този на зрителите.

Според предварителните прогнози фаворити за крайна победа са фолкпевиците Софи Маринова и Десислава.

Водещи