Това ли е най-чаканият филм на сезона (ВИДЕО) 07.10 | 12:22

Космическият трилър "Гравитация" оглави боксофис класацията в Северна Америка

От Мартина Панайотова

Триизмерният космически трилър "Гравитация" със Сандра Бълок и Джордж Клуни в главните роли оглави боксофис класацията в Северна Америка, като отбеляза рекорд през първия уикенд в киносалоните с 55,55 милиона щатски долара приходи, съобщиха световните информационни агенции, цитирани от БТА.

Приходът е най-голям както за дебют на филм през октомври, така и за филм със Сандра Бълок и Джордж Клуни. "Гравитация" спечели ласкави отзиви и за визуалните ефекти, и за играта на изпълнителите на главните роли.

98 процента от критиците препоръчват филма в отзивите, събрани на специализирания сайт "Rotten Tomatoes", като мнозина пишат, че с него Бълок отново ще е претендентка за "Оскар" за най-добра актриса.

Филмът доминира и в световния боксофис, като донесе 27,4 милиона щатски долара от прожекции в чужбина. Анимацията "Облачно с кюфтетата 2: Отмъщението на огризките", която миналата седмица оглавяваше боксофис класацията в САЩ и Канада, слезе на второ място с 21,5 милиона долара приходи.

На трето място е дебютният "Надцакването" с Бен Афлек и Джъстин Тимбърлейк в ролята на комарджии. Той донесе 7,6 милиона долара. Трилърът "Затворници" с Хю Джакман в ролята на баща, отчаяно търсещ изчезналата си дъщеря, слезе на четвърто място.

Пети е "С пълна газ" с Крис Хемсуърт, следван от "Дон Джон" на Джоузеф Гордън-Левит.



Водещи

Най-четени