Том Круз отново спасява човечеството 11.04 | 15:13

"Забвение" е новият филм с участието на звездата

От Неда Ковачева

Представете си, че Земята не съществува. Или поне я няма във видa, в който я познаваме сега. Представете си, че годината е далеч в бъдещето, че планетата ни е била нападната от извънземни, че хората са се отбранявали най-свирепо с цялата ядрена мощ, с която разполагат.

В тази обстановка живее Джак Харпър. Той и неговата партньорка Вика са последните хора на Земята. Всички останали са избягали на най-големия спътник на Сатурн - Титан. Джак и Вика скоро ще заминат при другите. Той обаче е тормозен от неясни сънища и спомени, което е странно, тъй като паметта и на двамата е изтрита, преди да започнат важната си мисия. Денем Джак е на линия - поправя дроидите, които пазят важни сонди, "събиращи" земни ресурси. Нощем Земята е теренът на пришълците.

be6550e5-c5c8-9743-2a7a-34e9581c4b02

Рутината на Джак и Вика е нарушена, когато в Земята се разбива космически кораб. Една от оцелелите е Джулия. Същата жена, която Джак си спомня и която се появява в сънищата му. Тя идва, за да припомни миналото и да му покаже какъв е пътят към истинското бъдеще.

"Забвение" е научно-фантастичен екшън-драма-ивсичкозакоетосесетите филм. С други думи - лъжица за всяка уста. Том Круз в ролята на Джак Харпър е в изненадващо добра форма и се вихри в мръсно бял футуристичен костюм. Вика (Андреа Райзбъро) е студена, приличаща на робот жена, която не споделя любопитството на Джак и иска спокойно да изкара до края на мисията им. Ефективният екип, който двамата сформират, всъщност не е толкова ефективен, защото Джак си позволява да мисли, а Вика - само да изпълнява.

055ce193-f51e-d01d-4859-883187aaf370

Самотата им е прекъсната от разбиването на кораба, в който е Джулия (Олга Куриленко FTW!). Инцидентът нарушава ежедневието им, а както ще се окаже впоследстиве, ще промени и съдбата. Не само тяхната лична, а и на цялото човечество.

Режисьор на "Забвение" е Джоузеф Косински, който през 2010 г. дебютира с филма "TRON: Заветът" и още тогава накара доста ченета да увиснат заради смелостта и размаха, с които бе работил. Вторият му продукт, който предстои да излезе по екраните на 12 април, също е впечатляващ, макар и да не притежава мощта на първия. "Забвение" е двучасов sci-fi разказ, който сблъсква вечния човешки стремеж към познание и свобода, с рационалността на машините и слепите команди.

af761c52-f7f7-c5a6-280f-b5c9f7a490d8

Феновете на този филмов жанр със сигурност ще останат доволни, защото визуалната част на "Забвение" е достатъчно утоляваща. А това, че откъм сюжет има какво да се желае, едва ли ще бъде изненада за някого. И все пак - много Том Круз, дроиди, Морган Фрийман в ключова роля, две сексапилни жени и постапокалиптичен вид на Земята - достатъчно е да отключи любопитството ви, нали?

Световната премиера на "Забвение", която съвпада с премиерата в България, е на 12 април.

Вижте трейлъра в Div.bg

Водещи

Най-четени