Труман Капоти заснел тайна среща на Мерилин и Жаклин Кенеди 18.11 | 21:13

За компромата разказва приятел на писателя

От Елица Елефтерова

Тайна среща на съпругата на американския президент Джон Кенеди — Жаклин и на спряганата за негова любовница актриса Мерилин Монро е била заснета от американския писател Труман Капоти, съобщава Контактмюзик.

За съществуването на тайния микрофилм разкрива един от най-близките приятели на автора на романа "Хладнокръвно” — Джон Коън, съобщава БТА.

Лентата е била заснета в апартамента на Капоти в Ню Йорк през 1962 година, малко преди кончината на холивудската легенда, разказва Коън, който е бил доверено лице на писателя.

Капоти заснел срещата на двете жени без тяхно знание и след това, в началото на 80-те години на XX в, продал материала на телевизионния бос Мърв Грифин. Грифин се канел да излъчи филмчето в документално предаване по повод 50-ата годишнината от кончината на Монро през 2012 г., но починал още през 2007-а, без да може да осъществи намеренията си.

Коън не знае какво е станало с лентата. Труман Капоти бил приятел със съпругата на 35-ия президент на САЩ, но се скарал с първата дама. И когато тя го накарала да му уреди среща със своята съперница Мерилин Монро белетристът обзавел дома си в Ню Йорк със скрита камера и микрофон и заснел срещата на двете жени. Някой ден "компроматът" можел да му послужи.

Коън си спомня, че холивудската легенда дошла на срещата като типична звезда, облечена в невероятна бяла рокля. Жаклин пристигнала в черен тоалет и изглеждала доста строго, като почтено омъжена съпруга. Рандевуто траяло около половин час. Мерилин първа поздравила: "Здравейте, мадам Жаклин!".

Първоначално срещата преминала в любезен тон. Президентската съпруга съобщила на актрисата, че е в течение на връзката й с Джон Кенеди и настояла тя да я прекрати. Тя й прощавала, защото знаела, че стопанинът на Белия дом е чаровник и би могъл да омагьоса всяка жена.

Монро обаче станала истерична, защото нямала никакво намерение да преустановява връзката си с американския президент. Жаклин й предложила пари от една голяма кръгла розова кутия за шапки.

"Вземете тези пари и обзаведете новия си дом, а останалото вложете в акции, за да си осигурите бъдещето", казала първата дама на САЩ. В края на срещата Мерилин изглеждала ужасно. Косата й била разрошена, а гримът й се размазал от сълзите.

Капоти доста ревниво пазел своя филмов материал и според Коън го показвал само на него и на телевизионния бос Мърв Грифин. Джон Коън е убеден, че материалът не е изгубен и някой ден ще се появи на бял свят. Според Коън Грифин е заключил лентата в сейф, за да го използва през 2012 година. Той много старателно пазел нещата си и в никакъв случай не го е унищожил.

Водещи