Ути Бъчваров готви сом-гигант и титаничен шаран 05.12 | 15:47

80-килограмов сом с дължина 2, 20 м ще влезе в казана за Никулден

От Мартина Панайотова

Този четвъртък по повод големия християнски празник Никулден, пред сградата на общината в Стара Загора, култовият кулинарен водещ Ути Бъчваров ще сготви шаран плакия и вкусна рибена чорба по стари подбрани рецепти.

Община Стара Загора е осигурила най-голямата, уловена риба в старозагорско за Никулден - 80-килограмов сом с дължина 2,20 м, както и 35-килограмов шаран и 30-килограмов толстолоб, които ще бъдат сготвени в най-големия тиган в България, с диаметър почти 2 м.

За вкусните гозби е осигурена над 100 кг подбрана едра риба, свежи зеленчуци и червено вино. Старозагорци ще могат да се насладят, както на процеса на приготовление, така и на вкуса на традиционните за Никулден ястия.

След като храната бъде осветена, над 1 000 порции риба и рибена чорба ще бъдат раздадени в късните следобедни часове на празничния ден.

Толкова събира най-големият тиган в България, който е направен от челото на локомотив, произведен през 1907 г. Уникалният тиган се държи на три крака и е изработен през лятото на 2012 г., за рождения ден на предаването Вкусно. Разполага с големи дървени лопати и е истинска атракция, съобщиха от пресцентъра на Общината.

"Според мен с малък тиган радостта е несподелена. Това начинание е олицетворение на идеята да раздаваме и споделяме храната. За първи път в Стара Загора в най-големия тиган у нас ще се готви риба!”, казва Ути Бъчваров.



Водещи