Фабрики за щастие 11.01 | 14:31

Какво, според нашумелите у нас школи за духовно развитие, е щастие и можем ли да го постигнем с един записан курс?

От iNews.bg

"Попаднах при Пракаш малко преди да се вкаменя – онова усещане, че няма смисъл да казваш и да правиш нищо, защото така и няма смисъл. Така или иначе, навих се да ходя на йога с огромна насмешка към себе си. Един вид - хайде да видим това с какво ще помогне...

В крайна сметка научих как се изключва шалтерът, така че да останеш жив, че и жизнен дори, чисто технически."

Това разказва популярната журналистка и писателка Михаела Петрова за началото на пътя на просвещението, който поема. Тя е водена от учителя по йога Пракаш Белвал, който от няколко години преподава наследеното от своя пандитски род учение на леко поразкрачените между Ориента и Запада българи.

Съдбата води 28-годишния Пракаш в България, след като имал крайното неблагоразумие да се влюби и ожени за българка, с което потъпкал всички местни догми.

С пристигането си у нас обаче индиецът сметнал за добра идея да поразчупи схванатите тела и вдървените от тежките години на Прехода съзнания на българите и основал своята йога школа, в която вече години ги учи на сложни упражнения и на духовно просвещение.

Пракаш Белвал изобщо не е прецедент - през последните години София и другите градове на страната се превърнаха в същински развъдник на фабрики за щастие – малки и големи, знайни и незнайни школи, които предлагат духовно съзряване и постигане на вътрешен мир.

Някои дори гарантират постигането на 100-процентово благоденствие, сбъднати мечти и подобряване на социалните взаимоотношения.

Да ги изброяваме в момента, особен смисъл няма - можете да се осведомите за тях и сами. Като минавате покрай металните заграждения и автобусните спирки, изпъстрени с плакати, анонсиращи най-разнообразни семинари по личностно усъвършенстване, усвояване на Силата на мисълта (или както е известна в западното общество от десетилетия Mind Power), опознаване и правилно експлоатиране на Вселенските закони.

Всички те и техните духовни учители ни учат горе-долу това, което лежи във фундаментите на будистката философия и и се проповядва на Изток от векове: ти сам твориш съдбата си; мислите ти получават своето материално проявление; Ти си Богът и Творецът на собствената си съдба; въпросите на всички отговори трябва да търсиш у себе си. Ако искаш да промениш реалността си, трябва просто да промениш себе си.

Доколко истина и доколко манипулация е всичко това и може ли действително един курс по йога да ни направи по-добри, по-щастливи и по-мъдри?

Определено това са въпроси, които си е задавал всеки, на когото се е случило да мине покрай поредния плакат, промотиращ "Нов курс на популярния Ошо учител..." или "Школа за духовно усъвършенстване и личностно развитие..."

Отговори определено има. Такъв е решила да даде и Михаела в последната си книга "Агент на нищото", проследяваща целия период от тръгването ѝ на уроци по йога при учителя Пракаш Белвал преди седем години и прекратяването на практическите (и духовни) упражнения три години по-късно.

Успяла ли е Михаела да открие така бленуваното от всички западняци вътрешно щастие, може да научите от самата нея - в интервюто, което даде за Jenite.bg.

Водещи

Най-четени