Филмират историята на чилийските миньори 26.07 | 13:17

Хавиер Бардем е сред звездите, свързани с филма за затрупаните под земята миньори

От Олга Андреева

Тридесет и тримата чилийски миньори, които миналата година прекараха 69 дни в капан под земята, но бяха спасени, са се съгласили на сделка тяхната история да бъде разказана на големия екран, съобщи Deadline.com.

Правата за заснемане на филмова версия на драмата са продадени на холивудския продуцент Майк Медавой ("Черният лебед" и "Злокобен остров"). Той пък е наел номинирания за "Оскар" сценарист Хосе Ривера да адаптира за филмов сценарий драмата с миньорите, затрупани под земята.

"Подобно на милиони хора по целия свят, аз бях напълно погълнат от съдбата на миньорите и спасителната акция в Копиапо", заяви Медавой. 

"В основата си това е история за триумфа на човешкия дух и свидетелство за смелостта и постоянството на чилийския народ. Не мога да се сетя за по-подходяща история от тази за голям екран."

Хуан Андрес Янес, един от миньорите, добави: "Една година след струването в мината смятаме, че сделката е голяма крачка към реализацията на един филм за преживяното от нас. Това е единственият официален и оторизиран филм за това, което се случи в мината "Сан Хосе". Голяма част от нашата история никога не е разказвана".

Причината за това е, че миньорите бяха сключили споразумение да пазят мълчание за подробности, докато не бъде подписана официална колективна сделка за правата върху историята, посочва в. Belfast Telegraph.

Снимките ще започнат през следващата година. Все още не е ясно кой ще играе в лентата, но испанският актьор Хавиер Бардем е сред имената, свързани с проекта.

Водещи

Най-четени