Фреди Меркюри получи посмъртна награда 19.10 | 15:17

Азиатските музикални награди го наградиха за изключителния му принос към музиката

От Олга Андреева

Покойната поп звезда Фреди Меркюри беше почетен посмъртно със специално отличие на Азиатските музикални награди.

Семейството на звездата, както и неговият колега от Queen Брайън Мей взеха наградата, която се дава за приноса на Меркюри към музиката, съобщи Contactmusic.

Фреди е роден в Занзибар (тогава колония на Великобритания, сега част от Танзания), в иранско семейство. Първите си 14 години прекарва в различни британски колонии. Получава основно и средно образование в Индия, като в началото учи в Мумбай.

Меркюри е наричан "първата азиатска рок звезда на Великобритания". През 2006 г. Time Asia го обявява за един от най-влиятелните азиатци за последните 60 години.

И днес Фреди Меркюри продължава да бъде смятан за един от най-великите певци в исторята на поп музиката. През 2005 г. проучване, организирано от Blender и MTV2, го обяви за най-великия певец на всички времена. През 2008 г. Rolling Stone го поставиха на номер 18 в топ 100 на най-великите певци на всички времена. Същото признание получи и през 2009 г. от Classic Rock.

На Азиатските музикални награди известният индийски музикант Рави Шанкар, който е на 91 години, също получи отличие, което беше взето от дъщеря му.

Сред останалите победители е и рапърът Джей Сийн, който при получаването на отличието заяви, че то означава много за него и, че все още е в началото на всичко, което би искал да постигне.

Водещи

Най-четени