Чужденец възпя българската история на Велико Търново (ВИДЕО) 11.07 | 11:00

Парче, посветено на Асеневци, стана хит в нета

От Беатрис Николoва

Млад мъж от френско-британски произход от известно време е сензация в интернет, след като записа албум с песни на английски, посветени на българската история и част от забележителностите на страната ни. Авторът Бен има запазена марка - акомпанира си с традиционна хавайска китара укулеле, съобщава "Труд".

 Най-голям хит е ритмичното парче Two brothers, one throne ("Двама братя, един трон"). Посветено на Асеневци, то вече е гледано от 62 637 души. В клипа Бен пее на фона на хълма Царевец във Велико Търново.

В 3 минути и 15 секунди Бен разказва основните моменти от премеждията на Асеневци и стига дори до убийството на Иван Асен Първи от Иванко. Разказва историята ни в рими и на достъпен британски сленг.

"Изкарах три месеца в България и беше страхотно", споделя самият Бен на път за Украйна. Когато минал през Румъния, възпял двореца на Чаушеску в центъра на Букурещ. След 20-ина дни се връща отново в България.

В българския си албум е посветил песни на Бузлуджа, Дунав мост, левовете, Белоградчишките скали, мартеницата и Копривщица. В парчето "Одесос" разказва за основаването на Варна от гърците. Песента за левовете обяснява, че всеки мъж може да си избере брада или мустак според портретите на различните български банкноти, даващи идеи за творчество на всеки бръснар.

Ето линк към песните на Бен, посветени на България. 

Водещи

Най-четени