Юни Льовлид - новата Бьорк на севера 02.12 | 11:25

Певицата разказва за живота си, за концерта си у нас и за това какво е да преподаваш на млади студенти

От Елена Кирилова

Юни Льовлид (Unni Løvlid) пристига у нас от далечната Норвегия, за да се включи в първото издание на първия международен фестивал на вокалното изкуство у нас Sofia Vocal Fest. Наричаната още "новата Бьорк на Севера", тя ще представи своя експериментален проект утре (3 декември) в Studio 5 от 19:30 г.

Ето и какво ни разказа самата певица за себе си, живота и вдъхновението.

Знаем, че сте наследили любовта си към фолк музиката от майка си. Разкажете ни повече за нея и как тя Ви предаде специалното си отношение към това изкуство.

- Майка ми събираше народни песни, характерни за родния ми край. Именно тя ме вдъхнови да науча повече за тази традиция. Тя все още учи децата в нашето село и е изключително вдъхновение за мен.

Как се насочихте към експерименталната музика?

- Винаги съм се интересувала от звука и музикалните текстури. Колкото повече учех за музиката, толкова по-голяма нужда изпитвах да опитам различни стилове и да използвам вдъхновението, което те ми даваха. Все още се променям в този план и се надявам винаги да го правя.

Занимавали сте се с преподаване. Правите ли го още и какво научихте от работата си в Музикалната академия?

- Да, преподавам в Държавната музикална академия в Осло. Преподаването е изкуство. Подходът ми към всеки ученик е различен. Според нашите традиции е много важно да предадем на младите всички неща, които самите ние сме научили.

Какво е отношението на младите студенти към музиката? Отворени ли са за нови и нестандартни проекти?

- Мисля, че младите студенти са свикнали да получават всичко прекалено лесно. Не им се налага да се борят, за да намерят вокален материал и да учат традициите в академията. Само малка част от тях са склонни да се обърнат към някой по-възрастен, от който да научат основите. Мисля, че това е много тъжно.

Трудно ли се съчетава фолклорна музика с друг стил?

- Разбира се. Всяко знание те обогатява, а когато комбинираш музика като тази, е изключително важно да знаеш какво правиш и точно кой си.

Работите ли по нов албум? Ако да, разкажете ни повече за него – с кого работиш, към какво звучене сте се насочили?

- Тъкмо завърших нов проект заедно с Фроде Халтли. Създадохме музика по текстове, написани от жени в Китай през 500 г. пр. Хр.

Българският фолклор е изключително интересен, но за съжаление музикантите ни не са много отворени да експериментират с него. Подобни проекти се появяват рядко. Какво трябва да знаят младите музиканти и изпълнители, преди да се заемат с подобно нещо?

- Важно е да познават добре традициите и да създават музика по начин, по който им харесва, така че да са честни със самите себе си. В музиката не можеш да се преструваш. Трябва да знаеш кое е истинско за теб.

Какво сте ни подготвили за Sofia Vocal Fest и с кого ще се представите на българската сцена?

- Ще дойда заедно с дует, който свири на стъкло. Ще представим няколко нови песни и фолклор от западното крайбрежие. Мисля, че ще бъде много тих, вглъбен, емоционален и директен концерт. Надявам се, че ще ви хареса.

Водещи