"Викът" - най-скъпо продадената на търг картина 03.05 | 08:26

Символът на универсалния ужас, нарисуван от Мунк, би Пикасо с 13 млн. долара

От Олга Андреева

Прочутата картина от 1895 г., представляваща крещящ мъж, запушил уши с ръце на фона на кървавото небе на Осло, стана най-скъпо продадената на търг в света.

Една от четирите версии на картината на Едвард Мунк "Викът", рисувани от самия него между 1893 г. и 1910 г., беше продадена на търг в аукционната къща Sotheby's в Ню Йорк за рекордните 119,92 милиона долара.

Наддаването, продължило едва 12 минути между седем души, завършило с бурни аплодисменти за купувача, чието име не се съобщава. Информации обаче сочеха, че в търга за "Викът" ще наддават руският милиардер Роман Абрамович, гръцкият корабен магнат Филип Ниархос и емирското семейство на Катар.

От 2010 г. рекордът за най-скъпо продадената картина на търг се държеше от творбата на Пабло Пикасо "Гол модел, зелени листа и бюст", която достигна 106,5 милиона долара, посочва БТА.

Продадената пастелена версия на превърналата се през годините в символ на универсалния ужас картина е била собственост на норвежкия бизнесмен Петер Олсен, чийто баща Томас е бил съсед и приятел на Мунк.

Другите три версии на "Викът" принадлежат на музея на Мунк в Осло (2) и на Националната галерия в Осло.

Водещи