„Глава на ангел" на Ботичели – продадена на търг за 1,09 млн. щ. дол. 01.06 | 20:40

"Кръщението на Христос" бе друго платно на ренесансовия художник, което намери купувача си

От iNews.bg

"Глава на ангел" на Сандро Ботичели (1445-1510) бе продадена на търг в Ню Йорк от аукционна къща "Сотбис" за 1,09 млн. долара, съобщи Artprice, цитиран от КРОСС. По мнението на експертите тази картина представлява подготвителна рисунка към композицията "Мадоната с младенеца и малкия Йоан Кръстител и ангел", създадена в ателието на Ботичели и съхраняваща се понастоящем в Националната галерия в Лондон.

"Кръщението на Христос" бе друго платно на ренесансовия художник, което намери купувач по време на търга за 466 хил. долара. То се съхраняваше през последните 50 години в частна колекция и бе известно само по черно-бели фотографии.

По време на търга на аукционна къща "Сотбис" бяха предложени 102 произведения на стари майстори. Творбите, които бяха продадени, са на обща стойност 4,8 млн. долара.

 

Ботичели е един от най-известните италиански живописци от Флорентинската школа, творил по времето на ранния Ренесанс. Създава картини по митологически и по християнски мотиви. Запазени са около 150 негови произведения, творчеството му е преоткрито в средата на 19 в.

Най-четени