Горещи съвети за разхлаждане: Какво да ядем и пием в жегите? 08.07 | 12:15
По думите му консумирането на ледени напитки, когато се печем на слънце, е много рисково, тъй като може да създаде проблеми на храносмилателната система.

"Важно е да напомняме на хората за нещата, които трябва да правят във връзка с оцеляването в тези температури. Да убеждаваме някой да пие вода, е все едно да го убеждаваме да диша. Напитките и чайовете, които съдържат кофеин, не трябва да бъдат смятани за вода – защото кофеинът обезводнява. Когато пием кафе, ние имаме нужда от повече вода. Алкохолът също – студената бира през лятото не е вода." Това каза специалистът по хранене Ипократис Пападимитракос.
"Освен в чистата ѝ форма, ние приемаме вода и консумирайки плодове и зеленчуци. Ако обърнете внимание – летните плодове са пълни с вода. Природата го е балансирала това нещо. Именно затова трябва да се водим от този усет. Всеки следва някаква формула, но на ден трябва да се приемат от 8 до 10 чаши вода от 200 мл. Водата е важна за много неща. 60% от тялото ни е вода. Когато губим течности, сякаш се смаляваме", допълни той пише btv.
"Ледената, студена вода е привлекателна, но в пустинята се пие горещ чай. Защото тялото усвоява и консумира всичко в телесна температура. Така че - ако ние пием екстремно студена вода, тялото първо трябва да я затопли. Съответно се мобилизират всички процеси, които загряват тялото. Когато пием горещ чай, тялото трябва да го охлади – мобилизират се всички процеси, които охлаждат", каза Пападимитракос.
По думите му консумирането на ледени напитки, когато се печем на слънце, е много рисково, тъй като може да създаде проблеми на храносмилателната система.
"Когато се печем на слънце е много рисковано да пием студени напитки, защото контрастът в температурите може да създаде много сериозни проблеми на храносмилателната система", обясни специалистът.
Новата седмица започва с жеги: Жълт код е обявен в цялата страна
Какво ще бъде времето по Черноморието?
Той заяви, че месото не е особено подходяща храна по време на горещините:
"Месото изисква повече енергия за храносмилане, което кара тялото ни да работи повече, натоварва се и се затопля. Затова по-простите захари са много по-подходящи за моментите с високи температури. Солта е важна лятото. Препоръчителната доза за сол е три грама на ден. Това означава две щипки сол в храненето. Чрез изпотяването човешкото тяло губи много сол и минерали, затова е важно да си ги набавяме", допълни специалистът.
Водещи
-
В ход е учредяването на мрежа "Магазин за хората" ЕАД
Това съобщи министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов по време на блиц-контрол в...
15.05 | 20:45
-
Зам.-кметът на София по финансите: Ще се намери вариант за нормалното събиране на боклука
Това е поредна атака към нас, коментира Иван Василев
15.05 | 20:30
Най-четени
-
Подготвя се стачка и на метрото
Това съобщи Иван Кирилов, председател на Федерацията на транспортните работници в КТ "Подкрепа"
15.05 | 13:40
-
Михайлов: Призовавам президента да влезе в НС и да разбута кочината
Във връзката със стачката на градския транспорт в София той заяви, че проблемът идва от...
15.05 | 10:59
-
„Възраждане“ със съвет към президента Радев
От партия "Възраждане" заявиха, че са изчакали да видят дали ще има институционален отговор от...
15.05 | 09:59