Горещи съвети за разхлаждане: Какво да ядем и пием в жегите? 08.07 | 12:15
По думите му консумирането на ледени напитки, когато се печем на слънце, е много рисково, тъй като може да създаде проблеми на храносмилателната система.

"Важно е да напомняме на хората за нещата, които трябва да правят във връзка с оцеляването в тези температури. Да убеждаваме някой да пие вода, е все едно да го убеждаваме да диша. Напитките и чайовете, които съдържат кофеин, не трябва да бъдат смятани за вода – защото кофеинът обезводнява. Когато пием кафе, ние имаме нужда от повече вода. Алкохолът също – студената бира през лятото не е вода." Това каза специалистът по хранене Ипократис Пападимитракос.
"Освен в чистата ѝ форма, ние приемаме вода и консумирайки плодове и зеленчуци. Ако обърнете внимание – летните плодове са пълни с вода. Природата го е балансирала това нещо. Именно затова трябва да се водим от този усет. Всеки следва някаква формула, но на ден трябва да се приемат от 8 до 10 чаши вода от 200 мл. Водата е важна за много неща. 60% от тялото ни е вода. Когато губим течности, сякаш се смаляваме", допълни той пише btv.
"Ледената, студена вода е привлекателна, но в пустинята се пие горещ чай. Защото тялото усвоява и консумира всичко в телесна температура. Така че - ако ние пием екстремно студена вода, тялото първо трябва да я затопли. Съответно се мобилизират всички процеси, които загряват тялото. Когато пием горещ чай, тялото трябва да го охлади – мобилизират се всички процеси, които охлаждат", каза Пападимитракос.
По думите му консумирането на ледени напитки, когато се печем на слънце, е много рисково, тъй като може да създаде проблеми на храносмилателната система.
"Когато се печем на слънце е много рисковано да пием студени напитки, защото контрастът в температурите може да създаде много сериозни проблеми на храносмилателната система", обясни специалистът.
Новата седмица започва с жеги: Жълт код е обявен в цялата страна
Какво ще бъде времето по Черноморието?
Той заяви, че месото не е особено подходяща храна по време на горещините:
"Месото изисква повече енергия за храносмилане, което кара тялото ни да работи повече, натоварва се и се затопля. Затова по-простите захари са много по-подходящи за моментите с високи температури. Солта е важна лятото. Препоръчителната доза за сол е три грама на ден. Това означава две щипки сол в храненето. Чрез изпотяването човешкото тяло губи много сол и минерали, затова е важно да си ги набавяме", допълни специалистът.
Водещи
-
Колосалната авантюра на Тръмп го превърна от миротворец в подстрекател към война
Това посочва в свой анализ Financial Times
22.06 | 16:00
-
Колко ще ни струва плажът в Гърция това лято?
В района на Катерини цената на гироса и на фрапето е около 4 евро
22.06 | 15:30
-
Слънцето с невиждани изригвания
Учените се опитват да обяснят по някакъв начин процеса
22.06 | 15:00
Най-четени
-
Черният леопард е забелязан преди месеци край Исперих, открити са следи
Изготвен е профил на евентуалния собственик на дивото животно
22.06 | 12:40
-
Атаката на САЩ срещу Иран подготвя пазара на петрол за бум
От обезумели пазари на опции, до покачващи се цени на товарите и дизела - цялата тази...
22.06 | 12:00
-
Оше издирват избягалия хищних в природния парк "Шуменско плато"
Фотокапани, термокамери, дронове и десетки специалисти на терен се опитват да заловят...
22.06 | 10:20
-
Тагарев: Конфликтът с Иран няма да приключи толкова бързо
Заплахата за създаване на ядрено оръжие може би ще остане, дори ако допуснем, че много...
22.06 | 11:00