"Домакинята" е опасна професия, твърдят психолози 19.05 | 11:39

Тя по-често се сблъсква с изневери и с развод

От iNews.bg

Китайски психолози публикуваха резултатите от изследване на ситуациите с браковете в страната. Според статистиката професията "домакиня" е призната за опасна – те по-често от другите жени се сблъскват с изневерите на мъжете си и с развод, след които не им остава голям избор.

Както съобщава "Женмин жибао", според данните на социолози и психолози сега в КНР се отчита бум на разводите в поколението, родено през 80-те години на ХХ век. През 2014 г. са се развели 4,2 млн. двойки – с 13% повече от 2013 година.

Най-уязвими от нещастен брак се оказали домакините. Тяхното участие в бракоразводните процеси е 30%. "В този период от време жените отделят основно внимание на малките си деца, а мъжете се намират в подема на своята кариера. Семейните противоречия възникват, когато при мъжете се появи нещо настрани или назряват разминавания в мненията", отбелязва консултантът по взаимоотношения Дзо Лян.

Днес в Китай е възможно доброволното разтрогване на брака чрез регистрационните органи, както и чрез съда. Причини за обръщане към Темида могат да станат претенциите на единия съпруг към другия. В списъка с тези претенции са изневярата, домашното насилие, пристрастията към хазартни игри или наркотици, както и "загубата на взаимна привързаност".

Причината за тежкото положение на домакините, според експертите, е станала и новата редакция на закона за браковете. Според нея в случай на развод голямото имущество, което не е регистрирано официално като съвместна собственост, фактически остава при мъжа.

Водещи

Най-четени