Експедиция тръгва към Острова на съкровищата 06.08 | 08:14

Британци ще търсят на тихоокеанския остров Кокос съкровище от злато, сребро и бижута

От Олга Андреева

Британски изследовател поема на експедиция към самотен тихоокеански "Остров на съкровищата", където се вярва, че през 19 век пирати са заровили съкровище от злато, сребро и бижута, откраднати от испанците.

Шон Уайтхед ше води археологическа експедиция до остров Кокос, предполагаемото скривалище на "съкровището на Лима" - едно от легендарните липсващи съкровища в света, съобщи в. Telegraph.

Предполага се, че то е на стойност около 160 милиона лири. Било е откраднато през 1820 г. от британския търговец, капитан Уилям Томпсън, след като му е било поверено да го транспортира от Перу до Мексико.

Смята се, че това се е случило в близост до тихоокеанския остров, където съкровището е било заровено. Впоследствие Томпсън е убит и тайната за местоположението на скъпоценностите си отива с него.

Островът, който според някои е вдъхновил "Островът на съкровищата” на Робърт Луис Стивънсън, е необитаем и се намира на около 350 мили от бреговете на Коста Рика.

Освен това е обявен за част от световното наследство на ЮНЕСКО заради девствената си природа и разнообразна дива природа.

Именно поради тази причина на участващите в експедицията са трябвали близо 18 месеца тежки преговори с властите, за да си осигурят разрешение да отидат там на проучвателна мисия. Естествено, ако съкровище бъде открито, властите първи трябва да научат за това.

Неведнъж съкровището е привличало авантюристи и изследователи, включително и американския президент Рузвелт, но досега никой не е достигнал до него.

Водещи

Най-четени