"Животът на Адел" грабна “Златната палма” в Кан 27.05 | 08:18

Наградата за най-добър режисьор беше присъдена на мексиканеца Амат Ескаланте за филма "Ели"

От Елица Елефтерова

Любовната история "Животът на Адел" спечели голямата награда "Златна палма" на 66-ия кинофестивал в Кан, предадоха световните агенции.

Филмът "В съзнанието на Луин Дейвис" на американските режисьори - братята Итън и Джоел Коен - спечели втората по значение награда в Кан - Гран при, съобщава БТА.

За най-добър актьор беше определен американецът Брус Дърн за ролята във филма "Небраска", а французойката Беренис Бежо бе отличена за най-добра актриса за участието във филма "Минало".

Наградата за най-добър режисьор беше присъдена на мексиканеца Амат Ескаланте за филма "Ели". Отличието за най-добър сценарий отиде при китайския режисьор Цзя Жунцзе за филма "Докосването на греха".

Наградата на журито спечели филмът "Какъвто бащата, такъв и синът" на японския режисьор Хирокадзу Корееда.

Филмът "Животът на Адел" на френския режисьор от тунизийски произход Абделатиф Кешиш,  шокира мнозина участници в кинофестивала заради еднополовата любов, за която разказва филма. Независимо от това обаче журито, оглавявано от американския режисьор Стивън Спилбърг, му присъди отличието.

Награждаването на "Животът на Адел" в Кан стана само броени дни, след като Франция узакони еднополовите бракове. Промените в закона станаха причина за многохилядни протести в Париж.

Член на журито на кинофестивала обаче коментира, че тези събития не са оказали влияние върху решението за отличаване със "Златна палма" на филма, разказващ за любовната история между 15-годишно момиче и по-възрастна жена.

 

Водещи

Най-четени