"Звездата на смъртта" няма да бъде строена. Струва 850 квадрилиона долара 13.01 | 17:51

До идеята се стигна, след като бе събрана подписка

От Владислав Рашков

Американското правителство се отказа да създаде космическа станция, която да е копие на "Звездата на смъртта" от филмовата сага "Междузвездни войни", информира AFP, цитирана от БТА.

Идеята беше станцията да бъде изведена в орбита до 2016 г. За нея се заговори, след като колорадец успя да събери подписа на 34,4 хил. Жители на САЩ в петиция.

Причините за отказа на САЩ да създадат бяха оповестени от Пол Шокрос, който отговаря за науката и космоса в админстративно-бюджетното управление на Белия дом. По думите му най-важната причина е, че построяването на "звездата" би струвало 850 квадрилиона долара.

"Стремим се да намалим бюджетния дефицит, а не да го увеличим", каза Шокрос. Другата причина била, че "звездата" имала оръжие с чудовищна мощ, която можела да унищожава планети, а администрацията на Барак Обама не подкрепяла подобни инициативи.

"На трето място, защо да се харчат толкова много пари на данъкоплатците за съоръжение с явен недостатък - възможността "Звездата на смъртта" да бъде унищожена от космически кораб, пилотиран от един-единствен човек?", попита риторично той. 

Водещи

Най-четени