"Интерстелар" влиза в часовете по физика 24.06 | 20:00

Благодарение на него учениците ще усвояват по достъпен начин теорията на Айнщайн

От iNews.bg

Филмът "Интерстелар" да се изучава в часовете по физика в средното училище, препоръчват учените. Причината е, че лентата на Кристофър Нолан обяснява на достъпен език общата теория на относителността и много точно пресъздава червеевите дупки, пише Мегавселена.

Научен консултант, както и един от изпълнителните продуценти на филма, е известният физик теоретик Кип Торн (Kip Thorne) от Калифорнийския технологичен институт. Заедно с режисьора Кристофър Нолан (Christopher Nolan) той се е опитал да включи в "Интерстелар" максимум научни факти, за да вдъхнови новото поколение за покоряване на Космоса.

"Всички физически явления във филма бяха подложени на стриктен анализ. Експертите стигнаха до единодушното мнение за научната точност на тяхното изобразяване. Дадената статия е призвана да убеди преподавателите по физика да излъчват "Интерстелар" на уроците, за да обясняват на учениците общата теория на относителността", отбелязват авторите.

Макар че червеевите дупки играят важна роля в сюжета на "Стар Трек" и "Старгейт", само в "Интерстелар" този тунел в пространство-времето е изобразен така, както би го видял човек.

При създаването на компютърната графика на филма (става дума за свръхмасивната черна дупка Гаргантюа и червеевата дупка, съединяваща Слънчевата система с друга галактика) са използвани научни уравнения. Фирмата Double Negative, която се занимава със специални ефекти, е разработила нов софтуер, благодарение на който е станало възможно да се изчисли как светлината преминава през изкривеното пространство около черна дупка.

След това тези програми са създали изображения в сръхвисока резолюция, годни за холивудски филм. Обикновено в научната фантастика картините на червеевата дупка се показват като гигантски водовъртеж, където падат обекти. Но благодарение на учените авторите на специални ефекти са я представили като висяща в Космоса кристална топка, в която се намира изкривено изображение на друга галактика.

Пред BBC News Нолан отбелязва, че научните неточности в съвременното кино повече са недопустими. "В наше време потребителите лесно получават достъп до информация. Когато гледате филм за конкретно събитие или явление, се връщате вкъщи и прочитате за това в Wikipedia, и веднага разбирате колко правдива е била картината", казва режисьорът.

Като цяло създателите на холивудски филми са станали по-внимателни към коректното отразяване на научните факти в своето творчество. Важна роля в това е изиграл проектът на Националната академия на науките на САЩ "Обмен на информация между науката и развлекателната индустрия" (Science and Entertainment Exchange), в рамките на който учени консултират режисьори и продуценти.

Освен това именно холивудските филми са наричани стимулатор на нарастването на популярността на физиката сред младежите. Отбелязва се, че студентите по физика за последните четири години са нараснали почти един път и половина.

Водещи

Най-четени