"Машини за дъжд" разхлаждат Токио 23.08 | 21:00

Не е нещо ново, Япония отдавна умее да "засява облаци"

От Антония Михайлова

Докато част от света страда от жестоки наводнения, в друга част изпитват недостиг на вода. Суша мъчи и Япония, затова в Токио прибегнаха до две "машини за дъжд", които да попълнят водните запаси на 35-милионния град, съобщи АФП.

След като валежите месеци бяха под средното, а температурите се задържаха високи, водните запаси паднаха до 60% от нивото за този период от годината. Градските власти първо призоваха към икономии, но когато това се оказа недостатъчно, извадиха тежката артилерия – две "машини за дъжд" на 50 години, стояли неизползвани от миналия век.

В машините няма нищо вълшебно. Те са създадени от учени. Предизвикват дъжд, като изпращат в небето сребърен йодид по нещо като голям комин. Инсталирани са в зона извън града.

Два часа след пускането им стана "чудо". Паднаха около 17,5 мм дъжд. "Трудно е да се прецени дали тази операция е предизвикала пряко валежите, но ни е приятно да мислим, че е била ефикасна", каза човек от екипа пред АФП.

Принципът, наречен "засяване на облаци", се състои в провокиране на кондензация около частиците сребърен йодид, която образува големи капки вода и натежаването им предизвиква тяхното падане, пояснява БТА.

Водещи

Най-четени