"Месинджър" научи защо Меркурий е тъмен 18.03 | 14:44

Горният пласт на планетата е покрит с графит, разкриха учени

От iNews.bg

Патрик Пепловски и колегите му от университета "Джон Хопкинс" оповестиха резултатите от анализите си на измервания, направени в края на мисията на "Месинджър" на НАСА в най-тъмнооцветените части на Меркурий. Учените са установили, че тъмният му цвят се дължи на богати на въглерод слоеве, съобщи Би Би Си. Според научния екип, най-горният пласт на Меркурий е богат на графит, което обяснява тъмния й цвят.

Меркурий, който се намира най-близо до Слънцето в нашата звездна система, е масивна планета, но е много горещ и в ранния етап на своята еволюция е имал океан от магма на повърхността си. С охлаждането на магмата минералите са започнали да кристализират и да потъват с изключение на графита, който се е натрупал като първична кора.

Меркурий беше обект на изследване на космическия апарат "Месинджър", който през миналата година завърши мисията си след близо 11 години в Космоса. През 2011 година апаратът пратеник на НАСА влезе на орбита около първата планета, а в края на април 2015-та се разби на повърхността й, като до последно изпращаше ценни данни и снимки. Мисията се оценява като изключително успешна, тъй като дори и на пръв поглед да звучи странно, Меркурий е един от най-слабо изучените обекти в Слънчевата система. Преди изпращането на "Месинджър", първата планета е проучвана от космическия апарат "Маринър-10" през далечните 1974-та и 1975-та година.

Водещи

Най-четени