"Моята борба" няма да може да се купи по будките 26.01 | 11:06

Германски издател се отказа да публикува откъси от писаната в затвора книга на Хитлер

От Олга Андреева

Заради натиск от страна на правителството и съдебно разпореждане издател на историческо списание в Германия, който планираше да публикува тази седмица откъси от книгата на Адолф Хитлер "Моята борба", се отказа от решението си, предаде ДПА.

Само няколко часа преди да излезе на пазара списанието "Zeitungszeugen" ("Вестникарски свидетелства") шефът на издателството Питър Макги заяви, че откъсите ще бъдат заличени и ще могат да се четат само критичните коментари.
Така издателят изпревари съда, който щеше да обяви, че публикацията е нарушение на закона за авторските права.

В Германия е забранено със закон, освен за научни цели, преиздаването на автобиографията на нацисткия диктатор, в която той очертава амбициите си да завладее обширни територии от Източна Европа, за да осигури жизнено пространство за т. нар. висша раса.

Съдиите потвърдиха, че творбата на Хитлер остава под защита на авторското право в Германия до 2015 г. - 70 години след самоубийството на диктатора, посочва БТА.

Макги каза, че не може да си позволи юридическа битка с провинция Бавария, която държи авторските права върху творбата на Хитлер.

В уебсайта му обаче се казва, че читатели, които изпратят самоадресиран плик с марка, ще получат откъсите от "Моята борба", които трябваше да се появят в следващите три броя на списанието.

Водещи

Най-четени